Bir kimsenin ölümünde hüküm doğurmak üzere yaptığı ‘irade beyanı’na vasiyetname adı veriliyor. Peki vasiyetname nasıl saklanır? diyorsanız işte yanıtı…
Vasiyet, ölüm gerçekleştikten sonra, miras sahibinin mallarını kime veya kimlere bıraktığını gösteriyor. Medeni Kanun esaslar gereğince vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak üç şekilde yapılabiliyor.
Vasiyetname, geçerlilik şartlarını taşıyor ise, uygulamaya konulana kadar geçerli oluyor. Ancak bazı durumlarda vasiyetname geçerliliğini kaybediyor.
Resmî vasiyetname, iki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenleniyor.Resmî memur, sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli oluyor.Peki vasiyetname nasıl saklanır? diyorsanız işte yanıtı…
El yazısı ile vasiyetnamenin noterde onaylatılması zorunluluğu bulunmuyor. Vasiyetname elle yazılarak evde herhangi bir yere konulabiliyor. Konu ile ilgili diğer bilgiler şu şekilde:
Belgeleme
MADDE 540.- Mirasbırakan tarafından görevlendirilen tanıklardan biri, kendilerine beyan edilen son arzuları, yer, yıl, ay ve günü de belirterek hemen yazar, bu belgeyi imzalar ve diğer tanığa imzalatır. Yazılan belgeyi ikisi birlikte vakit geçirmeksizin bir sulh veya asliye mahkemesine verirler ve mirasbırakanı vasiyetname yapmaya ehil gördüklerini, onun son arzularını olağanüstü durum içinde kendilerine anlattığını hâkime beyan ederler.
Tanıklar, daha önce bir belge düzenlemek yerine, vakit geçirmeksizin mahkemeye başvurup yukarıdaki hususları beyan ederek mirasbırakanın son arzularını bir tutanağa geçirtebilirler.
Sözlü vasiyet yoluna başvuran kimse askerlik hizmetinde bulunuyorsa, teğmen veya daha yüksek rütbeli bir subay; Ülke sınırları dışında seyreden bir ulaşım aracında bulunuyorsa, o aracın sorumlu yöneticisi; sağlık kurumlarında tedavi edilmekteyse, sağlık kurumunun en yetkili yöneticisi hâkim yerine geçer.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com