Bir kimsenin ölümünde hüküm doğurmak üzere yaptığı ‘irade beyanı’na vasiyetname deniyor. Peki vasiyetname iptal edilir mi? Vasiyetname iptali nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Vasiyetname iptal edilir mi?
Vasiyet, vefat gerçekleştikten sonra, miras sahibinin mallarını kime veya kimlere bıraktığını gösteriyor. Bu durumu belgeleyen vasiyatnameyi yapmak için ise bazı koşullar aranıyor. Bu koşullar 15 yaşını doldurmuş olmak,Akıl hastalığı, akıl zayıflığı, sarhoşluk vs hallerinde olmamak oluyor.
Bu şartlara uyan bir kişi vasiyatname hazırlayabiliyor. Vasiyetnameler yazılı,sözlü ve resmi olarak üç şekilde gerçekleşiyor. Peki vasiyetname iptal edilir mi? Vasiyetname iptali nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Vasiyetname hazırlanabildiği gibi vasiyetnamenin iptali de istenebiliyor.
Vasiyetin iptali durumları kanunda şu şekilde belirtiliyor:
1.Tasarruf mirasbırakanın tasarruf ehliyeti bulunmadığı bir sırada yapılmışsa,
2. Tasarruf yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapılmışsa,
3. Tasarrufun içeriği, bağlandığı koşullar veya yüklemeler hukuka veya ahlâka aykırı ise,
4. Tasarruf kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmışsa iptali söz konusu olabiliyor.
İptal davaları, tasarrufun iptal edilmesinde menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından açılabiliyor.Dava, ölüme bağlı tasarrufun tamamının veya bir kısmının iptaline ilişkin olabiliyor.
İptal davası açma hakkı, davacının tasarrufu, iptal sebebini ve kendisinin hak sahibi olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl ve her hâlde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın geçmesi tarihinin üzerinden, iyi niyetli davalılara karşı on yıl, iyiniyetli olmayan davalılara karşı yirmi yıl geçmekle düşüyor.
Vasiyetname nerede düzenlenir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com