Vasiyetname bir kişinin vefatından sonra mal varlığının ne olacağı ve ne şekilde taksim veya tasarruf edileceğine dair kişinin isteklerini belirten hukuki belge oluyor.Peki vasiyetname ile miras paylaşımı nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Vasiyet, vefat gerçekleştikten sonra, miras sahibinin mallarını kime veya kimlere bıraktığını gösteriyor. Vasiyetname resmi,el yazısı ve sözlü olarak yapılabiliyor.
Resmi vasiyetname, Sulh Hukuk Hakimi ve noter ile birlikte iki tanık huzurunda memurun vasiyetnameyi okuması taraflarında kabul etmesi ve imzalanmasıyla yapılıyor.Resmi el yazısıyla vasiyetname,miras bırakanın el yazısıyla yazdığı vasiyetname oluyor.
Sözlü vasiyetname ise yakın ölüm tehlikesi,tabii afetler, miras bırakanın yaşadığı yerin dış dünya ile ulaşımının kesilmesi,amansız hastalık, bulaşıcı hastalık ve salgın halleri, savaş gibi olağanüstü durumlar da yapılabiliyor.Peki vasiyetname ile miras paylaşımı nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Vasiyetname, geçerli olup olmadığına bakılmadan tesliminden başlayarak 1 ay içinde mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hâkimi tarafından açılıyor ve ilgililere okunuyor.
Bilinen mirasçılar ve diğer ilgililer vasiyetnamenin açılması sırasında istedikleri takdirde hazır bulunmak üzere çağrılıyor. Mirasbırakanın sonradan ortaya çıkan vasiyetnameleri için de aynı işlemler yapılıyor.
Mirasta hak sahibi olanların her birine gideri terekeye ait olmak üzere, vasiyetnamenin kendilerine ilişkin kısımlarının onaylı bir örneği hâkim tarafından tebliğ ediliyor. Nerede olduğu bilinmeyenlere vasiyetnamenin kendilerine ilişkin kısımları ilân yolu ile tebliğ ediliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com