Vasiyetin iptali davası açma süresi!

Vasiyetin iptali davası açma süresi

Vasiyetin iptali davası, vasiyetnamenin iptal edilmesinde menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından açılabiliyor. Peki Vasiyetin iptali davası açma süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Vasiyetin iptali davası açma süresi!
Vasiyetname; bir kimsenin ölümünde hüküm doğurmak üzere yaptığı ‘irade beyanı’na olarak karşımıza çıkıyor. Vasiyetnamenin geçerli sayılabilmesi için; kişinin ayırt etme gücüne sahip ve 15 yaşını doldurulmuş olması, Kanunen hukuka ve ahlaka aykırı olmaması ve şekle uygun olması gerekiyor.

Medeni Kanun esasları gereğince bazı hallerde vasiyetin iptali için dava açılabiliyor. Bu dava, ölüme bağlı tasarrufun tamamının veya bir kısmının iptaline ilişkin olarak açılabiliyor.

İptal davası, ölüme bağlı tasarrufla kendilerine, eşlerine veya hısımlarına kazandırma yapılanların tasarrufun düzenlenmesine katılmalarının yol açtığı sakatlığa dayandığı takdirde tasarrufun tamamı değil, yalnız bu kazandırmalar iptal ediliyor. Peki Vasiyetin iptali davası açma süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Vasiyetin iptali davası açma süresi…

Vasiyetin iptali davası açma hakkı davacının tasarrufu, iptal sebebini ve kendisinin hak sahibi olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın geçmesi tarihinin üzerinden, iymiyetli davalılara karşı 10 yıl, iyiniyetli olmayan davalılara karşı 20 yıl geçmekle düşüyor. Bu süreler içerisinde davanın açılmış olması gerekiyor.

Bu dava vasiyetten faydalanan kişilere yöneltiliyor. Davacı, ileri sürdüğü iptal sebeplerini ispatlarsa, vasiyetnamenin iptaline; aksi takdirde davanın reddine karar veriliyor.

Vasiyetname nerede düzenlenir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com