Vasilik görev süresi ne kadar?

Vasilik görev süresi ne kadar

Vesayet; Medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olmayan kimselere mahkeme kararı ile “vasi” tayin etme işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Peki vasilik görev süresi ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…

Medeni Kanun esasları kapsamında kişilere tanınan haklar arasında vesayet altına alınma hakkı da yer alıyor. Vesayet makamı, bir kimseye gerekli olan durumlarda vasi atayabiliyor.

Örneğin bir kimsenin vasiyetini yerine getirmek veya mallarında ya da çocuklarının işlerinde tasarruf etmek üzere vasi atayabiliyor.

Kanunen, gerek duyulduğunda henüz ergin olmayanların da kısıtlanmasına karar verilebilir; ancak, kısıtlama kararı ergin olduktan sonra sonuç doğuruyor. Kısıtlanan ergin çocuklar kural olarak vesayet altına alınmayıp velâyet altında bırakılıyor.

Atama kararı vasiye hemen tebliğ oluyor. Kısıtlamaya ve vasi atanmasına veya kısıtlanan velâyet altında bırakılmışsa buna ilişkin karar, kısıtlının yerleşim yerinde ve nüfusa kayıtlı olduğu yerde ilân olunuyor.

Vasiliğe atanan kişi, bu durumun kendisine tebliğinden başlayarak on gün içinde vasilikten kaçınma hakkına sahip olup, bu hakkını belirlenen süre içerisinde kullanabiliyor.Peki vasilik görev süresi ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…

Vasi, kural olarak iki yıl için atanıyor.Vesayet makamı, bu süreyi her defasında ikişer yıl uzatabiliyor. Dört yıl dolunca vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabiliyor.

Vasinin görev ve yetkileri nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com