Bir kimse, vasiyetini yerine getirmek veya mallarında ya da çocuklarının işlerinde tasarruf etmek üzere vasi atayabiliyor. Peki vasiliğe engel haller nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Vasi, reşit olmamış küçükler ile kanuni hakları kısıtlanmış kişilere mahkemece atanan yasal temsilci olarak ifade ediliyor. Vesayet makamı, vasilik görevini yerine getirebilecek yetenekte olan ve bu görevi yapmasında bir engeli bulunmayan bir ergini vasi olarak tayin edebiliyor.
Medeni Kanun esasları gereğince gereken durumlarda, bu görevi birlikte veya vesayet makamı tarafından belirlenen yetkileri uyarınca ayrı ayrı yerine getirmek üzere birden çok vasi atanabiliyor.
Vasinin sorumlulukları arasında defter tutma, değerli şeylerin saklanması, taşınırların satılması, paraların yatırılması ve taşınmazların satılması gibi görevler yer alıyor.Peki vasiliğe engel haller nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Vasilik, Medeni Kanunu kapsamında düzenleniyor. Aşağıda belirtilen niteliklere sahip kimseler vasi olarak atanamıyor.
VI. Vasiliğe engel olan sebepler
MADDE 418.- Aşağıdaki kişiler vasi olamazlar:
1. Kısıtlılar,
2. Kamu hizmetinden yasaklılar veya haysiyetsiz hayat sürenler,
3. Menfaati kendisine vasi atanacak kişinin menfaati ile önemli ölçüde çatışanlar veya onunla aralarında düşmanlık bulunanlar,
4. İlgili vesayet daireleri hâkimleri.
Vasinin görev ve yetkileri nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com