Uzel Makine iflas iptali davası reddedildi!

uzel-makine-iflas-iptali-davasi-reddedildi

UZEL’in, İstanbul Rami’deki bina ve arsalarının satıldığı icra ihalesinin iptali için açılan davada mahkeme ret kararı verdi. Dava dosyasına göre, 832 milyon liralık arsa ve binalar 225 milyon liraya satıldı. İflas masası ihalenin iptalini istedi ancak icra hukuk mahkemesi davayı reddetti.

150 yıllık geçmişi ile Türkiye’nin en köklü şirketlerinden biriyken 4 yıl önce iflasına karar verilen Uzel Makine A.Ş ile ilgili bugün önemli bir dava karara bağlandı.

İstanbul İcra Hukuk Mahkemesi’nde görülen dava, daha önce yapılan icra ihalesinin iptaline yönelikti.

İCRA İHALESİ İLE SATILDI
6 Mayıs günü yapılan ihalede, 832 milyon liralık fabrika 225 milyon liraya satılmıştı. Anılan ihaleyi Vera Varlık Yönetimi A.Ş kazanmıştı.

Ancak, anılan ihalenin iptali için geçtiğimiz aylarda dava açıldı. 6 Mayıs’taki ihalede yolsuzluk yapıldığı, fabrikanın çok ucuza satıldığını içeren dava bugün karara bağlandı.İstanbul 15. İcra Hukuk Mahkemesi davayı ret etti.

BİN 650 ALACAKLISI VAR
Edinilen bilgiye göre, mahkemenin esas hakimi izindeyken, kararı nöbetçi hakim aldı.Uzel’in bin 650 alacaklısı bulunuyor.

FAİZLER HARİÇ 600 MİLYON LİRA BORÇ
Söz konusu alacaklıların bin 400’ü Uzel işçileri. Müflis durumdaki Uzel’in borcu, faziler hariç 600 milyon TL.Uzel için verilen 225 milyon liranın ancak işçi alacaklarını karşılayabileceği ifade ediliyor. Diğer alacaklılardan hiçbirinin tahsilat yapamayacağı kaydediliyor.

‘DİĞER ALACAKLILARA PARA KALMAZ’
Uzel işçilerinin avukatı Alpkağan Doğan, ret kararına ilişkin yorumunda şunları kaydetti: “Mahkeme hakimi izne çıkıp yerine bakan nöbetçi hakim karar verdi. Muhtemelen iflas idare memurları 10 gün içerisinde istinaf yoluna başvururlar. Kasım 2015’teki ihalede hem Vera hem Kiptaş katılımcıydı ve her ikisi de 321 milyona kadar çıkmışlardı. Mayıs 2016’daki ihaleye sadece ikisi katılıp; Vera nın 225 milyonluk rakamını Kiptaş yükseltmedi.

Daha da ilginç olan şey; masanın yaptırdığı 831 milyon çıkan bilirkişi heyet raporuna, bin 700’e yakın alacaklı içerisinde sadece Vera itiraz davası açmıştı. O davada mahkemenin tayin ettiği bilirkişi heyetinden iki kişi 535 milyon değer takdir ederken diğer üye 800 milyonun üstünde değer takdir etti. Anılan dava halen devam ediyor. İstinaf yolundan da netice alınamaması halinde; mevcut 225 milyonun yaklaşık 110 milyonu Vera’nın alacağı için mahsup edilecek; kalan 115 milyondan öncelikle emlak vergisi, tahminen 12 milyon lira, ödenecek. Sonrasında, masa borçlar ödenecek ve daha sonra işçilerin 12 Haziran 2013 iflas tarihi itibari ile 75 milyon civarındaki alacakları ödenecek. Diğer alacaklıarın hiçbiri ise tahsilat yapamayacak.”

Hürriyet