Urla Ovacık RES projesine dava açıldı!

urla

İşadamı Haydar Sancak, İzmir Urla’da orman arazisine Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) kurmak istedi. Köylüler projeye karşı çıkıp dava açtı. Proje için için binlerce ağaç kesildi.

İzmir Urla’da, ünlü işadamının Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) için binlerce ağaç kesildi. Ovacık Köyü’nde yaşayanlar daha fazla ağaç kesilmesin diye ormanda 24 saat nöbet tutmaya başladı. Ethem Sancak’ın kardeşi Haydar Sancak’ın sahibi olduğu Hassas Teknik Elektrik Şirketi, devletten RES kurmak için Urla’nın Ovacık Köyü’ndeki orman arazisini kiraladı. İlk etapta alanda 12 RES türbini planlayan şirket daha sonra bu sayıyı 6’ya düşürdü. Ancak çevreciler türbin sayısının düşürülmesine rağmen RES üretim gücünün 15 MW olarak kalmasının bu 6 türbinin eski projeye oranla çok daha büyük olacağı anlamını taşıdığına dikkat çekti.

KÖYLÜLER DAVA AÇTI AMA…

Yöre halkı ve çevreciler, ormanın içinde RES kurulmasının ekolojik yapıya ağır zararlar vereceği ve yaşamı olumsuz etkileyeceği için mahkemeye başvurdu. Projeyle ilgili yargı süreci devam ederken, ormana iş makineleri girdi. Ekipler, RES projesine alan açmak için yaklaşık bin 500 ağacı kesti. Ağaçların kesimi bir günde yapıldı.

KÖYLÜYE JANDARMA ENGELİ

Ovacık köylüleri kesim yapıldığını duyunca ormana koştu ancak jandarma ekipleri ile karşılaştı. Jandarma ekipleri köylüleri alana sokmadı. Köylüler duruma tepki gösterdi. Ovacık Köyü Muhtarı Veysel Erköse “Bin 800 ağacın kesimi için izin aldılar. Bunun bin 500 tanesini bir gün içinde kestiler” diye konuştu.

EKOLOJİK KIYIMA İZİN VERMEYİZ

haberi duyan Urla Kent Konseyi, TMMOB, CHP ve EGEÇEP üyeleri de daha fazla ağaç kıyımı olmasını önlemek için soluğu Ovacık Ormanı’nda aldı. Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), “Biz bu oldubittiyi Yırca’dan biliyoruz. Ancak Yırca’da olduğu gibi, Ovacık’ta da temiz enerji diyerek dayatılan ekolojik kıyıma izin vermeyeceğiz’’ açıklamasında bulundu.

PARA DEĞİL, DOĞA HER ŞEYDİR

Ovacık köylülerini ziyaret ederek destek veren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Bu ülkede insan hakları gasp ediliyor, hukuk çiğneniyor, çevre talan ediliyor. İktidara yakın kesimler de bundan keselerini doldurmaya çalışıyor. Para her şey değil ama doğa her şey” dedi.

YARGIDAN KÖYLÜLERE İYİ HABER

Köylülerin avukatı Hande Atay da yürütmenin durdurulması talebi ile İzmir 2. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Yargıdan vatandaşları sevindiren haber çıktı, yürütme durduruldu. Avukat Hande Atay, “Mahkeme yürütmenin durdurulması kararını esastan verdi. Yargı süreci tamamlanıncaya kadar şirket orada bir ağaç dalını bile kesemeyecek. Şimdi uygulamanın esastan iptalini bekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Köylüler doğa katliamına karşı direniyor
Veysel Erköse (Ovacık Köyü Muhtarı): Burada RES yapmak isteyenlere karşı hukuk mücadelesi başlattık. Bilirkişi ormanımızın bu projeye uygun olmadığını belirtti. Yargı süreci olmasına rağmen bir günde kıyım yapıldı. Üzgünüz.
Yapılsın ancak ormana değil!

Ahmet Akyener: Biz yenilenebilir doğal enerji üretimlerinin taraftarıyız. Ancak hem ormanın içine, hem de köyün çok yakınına yapılmak istenmesine karşıyız. Bizler barışçıl insanlarız, projeye karşı hukuk mücadelesi veriyoruz.
Hiç vicdanları sızlamadı mı?

Ali Yanar (Urla Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi): Bize ‘Kesilen bin 800 ağacın yerine başka yerde fidanlar dikeceğiz’ diyorlar. Asırlık ağaçla fidanlar bir mi? Hiç mi vicdanları sızlamadı? Devlete karşı ormanı korumaya çalışıyoruz.
Bizim doğamızı yok etmesinler

Kadriye Gölcük: Ormancılara kesim yaptırılırken jandarma da gönderdiler. Ağaçları keserken jandarma ‘Buraya girmeye çalışmayın, gözaltına alınırsınız’ dedi. Orman alanında RES olmaz. Bizim doğamızı yok etmesinler.
Mücadelemizi sürdüreceğiz

Osman Alper Kızıltuğ (Urla Çevre Gönüllüsü): Doğa atalarımzdan aldığımız miras ve gelecek nesillerimizin emanetidir. Doğamıza sahip çıkıyoruz. Dönüşümlü olarak nöbet tutuyoruz. Haklı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.

Sözcü/ Gökmen ULU