TİM’in ödül töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurulan tezgâhların farkında olduklarını belirterek, “Yolumuzdan döndürmeye çalışıyorlar. 2023 hedefleri artık namus borcuna dönüştü” dedi
Dünyada üretim ve ticaret konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığı bir dönemde Türkiye’nin büyümesini sürdürmesinde en büyük paylardan birinin, ihracatçılara ait olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Onun için ihracatçılarımızı adeta ekibimizin ayrılmaz bir parçası haline getirdik. Yurtdışı gezilerimizde mutlaka birlikteyiz” dedi.
AFRİKA HEDEF PAZAR
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 23’üncü Olağan Genel Kurulu ve İhracat Şampiyonları Ödül Töreni’nde konuşan Erdoğan, sadece ihracatın milli gelirin beşte birini oluşturmasının bile başlı başına ihracatçılar için iftihar, yöneticiler için de takdir sebebi olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün gece Afrika seyahatinden döndüklerini hatırlatarak, “Buralar bakir alanlar. Afrika’nın üstyapı, altyapı, ticaret, her türlü beklentisi, güven alanı Türkiye’dir. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
TEZGÂHLARI TA KİP EDİYORUZ
Bugüne kadar çok önemli projelerin hayata geçirildiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye gibi dinamik ve büyük hedefleri olan bir ülke için asıl önemli olan bundan sonra yapılacak olanlardır. 2023 hedeflerimiz, artık ülke ve millet olarak bizim için namus borcu haline dönüştü. Bizi bu yolda engellemek, mümkünse yoldan çıkarmak, değilse yavaşlatmak için yapılanları en iyi sizler görüyorsunuz. Biz de tezgâhların farkındayız. Hâlâ Gezi olaylarına ağaç meselesi, 17-25 Aralık darbe girişimine hukuk operasyonu, bölücü terör örgütünün eylemlerine de demokratik tepki diye bakanlar varsa, izanından şüphe ederim.”
PAZARLAR ESNEK OLMALI
Rusya örneğinin ihracat pazarlarını esnek tutmanın ve turizmde de çeşitlenmeye gitmenin gerekliliğini gösterdiğini vurgulayan Erdoğan, Doğu Afrika ülkelerinde Türkiye’ye yönelik çok farklı bir muhabbet olduğunu söyledi. Erdoğan, Eximbank’ın çok daha farklı fonksiyonları ve projeleriyle devrede olacağını vurguladı.
6 AY SIÇRAMA DÖNEMİ OLACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 yılda kat edilen mesafenin kendileri için asıl hamlelerin alt yapısı mahiyetinde olduğunu dile getirerek, demokraside, hak ve özgürlüklerde, alt yapıda, ekonomide, temel hizmet alanlarında Türkiye’nin, Cumhuriyet tarihinin tamamında yapılanların katbekat üzerinde yatırımlara kavuştuğunu dile getirdi. Son 3 yıldır yaşanılanlar nedeniyle 2014 yılı büyüme hızında yavaşlama olduğunu ancak bunun geride bırakılacağını ifade eden Erdoğan, ilgili bakanlara, kalan 6 ayın önemli bir sıçrama dönemi olarak ilan edilmesini söylediğini anlattı. Geçen yıl yaşanan 2 seçim ve terör olaylarına rağmen büyüme hızında yüzde 4 büyüme sağlandığını vurgulayan Erdoğan, bu yıl çıtanın daha da yükseğe çıkarılması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnanın, azmedin tekeden süt çıkartırsınız. Ben buna inanıyorum. Koşacağız. Dünyayı fellik fellik dolaşacağız. Dolaşacağız ki nasibimizi bulalım” ifadelerini kullandı.
YÜKSEK FAİZLE MÜCADELE EDECEĞİZ
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de 2008 küresel krizinin etkilerinin halen devam ettiği bu süreçte 150 milyar dolar civarındaki ihracat seviyelerinde oyalanmaya başladıklarını anlatarak, 2023 hedeflerine ulaşmak için yeni bir anlayışa ihtiyaç olduğunu söyledi. Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin yüksek faizli, kolay ulaşılamayan finansman ortamı olduğuna işaret eden Zeybekci, şunları anlattı: “Yüksek faizle mücadelemizi sürdüreceğiz. 65. Hükümetimizin en önemli önceliklerinden biri sanayici ve ihracatçılarımızın finansmana, dünyada rekabet ettikleri rakipleri gibi ucuz ve kolay ulaşmasını sağlamak. Enflasyonla mücadelede ülkemizin gereksiz ithalatını, cari açığı gereksiz artıran tüketim alanlarını yeniden gözden geçirerek, istihdamı ve büyümeyi artıracak mücadele yöntemleriyle enflasyonun sebebini ortadan kaldıracağız.”
10 MADDELİK BEKLENTİ RAPORU
Tim Başkanı Mehmet Büyükekşi, faiz indirimlerini desteklerini ve devamını beklediklerini belirtirken, Alman Meclisi’nin kararını da eleştirdi. Beklentilerini 10 başlıkta sıralayan Büyükekşi, “2023 hedefleri için her yıl en az yüzde 5 büyümek gerek. İnovatif girişimci modelini temel alan yeni bir büyüme modeline ihtiyacımız var. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele şart. İhracat desteklerini ölçek büyüklüklerine göre yapmalıyız. AB ile yeni fasılları açmalıyız. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi de önem arz ediyor” dedi. Büyükekşi, ihracatçıların değişimin her aşamasında proaktif olmaları gerektiğini belirterek katma değerin önemine işaret etti.
ŞAMPİYONLAR PLAKET ALDI
Türkiye’nin ihracat şampiyonu ilk 10 firma Ford Otomotiv, Türkiye Petrol Rafinerileri, Oyak-Renault Otomobil Fabrikası, Kibar Dış Ticaret, Vestel Ticaret, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası, Arçelik, Toyota Otomotiv, Bosch Sanayi ve Ticaret, TGS Dış Ticaret oldu. 25 sektörün ihracat liderlerine ise plaketleri Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından verildi.
Sabah