Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in G20’deki görüşmesi sonrası ‘devam’ kararı alınan Türk Akımı için Avrupa’dan ‘tam destek’ geldi. AB, Türkiye’yi Avrupa’nın enerji üssü yapacak üç önemli gaz projesine destek vereceğini açıkladı. AB’nin resmi internet sitesinde yayınlanan belgeye göre, Orta Avrupa ve Doğu Avrupa’ya ilişkin üç yeni enerji projesi ‘öncelikli’ ilan edilerek onaylandı. Bu projelerin başında Türk Akımı’nın doğurduğu, Yunanistan’dan Avusturya’ya uzanacak Tesla boru hattı geliyor. AB, Hazar doğalgazını Avrupa’ya ulaştıracak Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve Azeri-Türkmen doğalgazını Türkiye’ye taşıyacak Trans-Hazar Boru Hattı (TCP) projelerine de katkı sağlayacak.
KRİTİK BİR EŞİK AŞILDI
AB’nin bu projeleri öncelikli ilan etmesi, Brüksel’in bugüne kadar Türk Akımı’na mesafeli duran tavrının da yumuşadığı anlamına geliyor. Özellikle yıllık 27 milyar metreküp kapasiteli, 2019’da bitmesi planlanan, bin 300 kilometrelik Tesla hattı Türk Akımı için de ‘kritik bir eşik’ olarak değerlendiriliyor. Bu boru hattı, Türk Akımı’nı Avusturya’ya uzatacak ek boru hattı olarak biliniyor. Tesla boru hattının, Türk Akımı üzerinden Rus gazını, TANAP projesi üzerinden de Azeri gazını alacağı belirtiliyor.
15 ARALIK ÖNEMLİ TARİH
AB’nin onayı sonrası Türk Akımı’nın gerçekleşmesi için gözler Ankara ile Moskova arasındaki anlaşmaya çevrilmiş durumda. Anlaşmanın 15 Aralık’ta Kazan’da bir araya gelecek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki zirvede imzalanması bekleniyor. Zira, Antalya’daki G20 Liderler Zirvesi’nde Erdoğan ve Putin ‘kararlılık’ mesajı vermişti. Erdoğan-Putin görüşmesi öncesinde de 25 Kasım’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Türkiye’ye gelecek.
İNDİRİM GÜNDEMDE
Rus gazını Karadeniz üzerinden Türkiye’ye taşıyacak Türk Akımı projesi 2014’te Rus lider Vladimir Putin’in ziyaretinde gündeme geldi. Türk tarafı anlaşmanın olabilmesi için Rusya’nın kontratlar gereği üzerinde mutabık kalınan yüzde 10.25’lik doğalgaz indirimi yapmasını bekliyor. Rus tarafı ise Türk Akımı projesiyle ilgili tüm kontratları almadan indirime yanaşmıyor. Ancak taraflar arasındaki bu düğümün Antalya’da çözüldüğü belirtiliyor.
RESMİ TASLAK GİDİYOR
Türk Akımı’yla ilgili SABAH’ın sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, proje için Rus tarafının bir çalışma gönderdiğini, Türkiye’nin de gayri resmi bir taslak sunduğunu belirterak, şöyle konuştu: “Şu günlerde resmi taslağımız bitiyor. Onu da yeni gelecek bakan arkadaşımız gönderecektir.” Türk Akımı’nın çok detayı olan bir proje olduğunu belirten Alaboyun, “Topraklarımız içinde bir boru hattı kurulacak. Maliyetler kim tarafından karşılanacak, bunlar netleştirilmeye çalışılıyor. Bu gaz tamamen transit mi geçecek yoksa bir bölümü kendimize mi entegre olacak?” dedi. Rusya’nın Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı’nı 2019’da keseceğine işaret eden Alaboyun, “Buradan 14 milyar metreküp gaz alıyoruz. Batı Hattı’nı kestiği dönemde, TANAP üzerinden gaz alınmaya başlanacak. Bir de Türk Akımı gündeme gelecek” diye konuştu.
AB NASIL YUMUŞADI?
Putin Aralık 2014’te Bulgaristan’dan geçmesi gereken Güney Akım projesini iptal edip, yerine Türk Akımı’nı ilan edince Brüksel bu projeye soğuk bakmaya başlamıştı. Yaptırımlar da Rusya ile Avrupa arasındaki ilişkileri germişti. Ancak son dönemde yaşanan terör olayları ülkeler arasındaki ilişkileri yumuşattı.
Sabah