Türk Telekom, Londra’da düzenlenen 15. Broadband World Forum’da dünyaya, Türkiye’de hayata geçirdiği ‘Akıllı Şehir Çözümlerini ve Vizyonunu’ aktardı. Zirvede dünyanın önemli telekom şirketlerinin temsilcilerine bir sunum yapan Türk Telekom Grubu Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca, akıllı şehirlerin, günlük yaşamı kolaylaştırdığını ve yüzde 60’a varan kaynak tasarrufu sağladığını söyledi. Akarca, şubatta başlayan Karaman ve mayıs ayında başlayan Antalya uygulamalarından örnekler vererek 2 yıl içinde 20-30 ili daha ‘akıllı kent’ yapacaklarını, hedeflerinin 81 ilin tamamı olduğunu söyledi.
BÜYÜK BİR GURUR
Akarca, zirvenin ardından gazetecilerle sohbet toplantısında soruları da cevapladı. “Şehirleri akıllandıran teknolojimiz sayesinde, şehre özel entegre çözümler sunuyoruz” diyen Akarca, İstanbul’un trafiği, Adana’nın gürültüsü, İzmir’in atık sorununa Akıllı Şehir teknolojileriyle çözüm bulacaklarını bu sayede şehirlerin, vatandaşlar için daha yaşanabilir hale geleceğini vurguladı. Akarca, Türk Telekom Grubu’nun uyguladığı akıllı şehir servisleriyle dünyaya örnek olduğunu belirterek “Eskiden bu tür uluslararası konferanslarda başkaları konuşur, biz dinlerdik. Geliştirdiğimiz teknolojiyi anlatmamız için artık bizi konuşmacı olarak davet ediyorlar ve onlar bizim başarılarımızı dinleyip etkileniyorlar. Bu hem Türkiye hem de Türk Telekom Grubu için büyük bir gurur” dedi.
G20’YE ÖZEL ÇÖZümler
İnovatif uygulamalarıyla, araçların, evlerin, okulların, şirketlerin ve şehirlerin akıllandığı bir gelecek inşa etmek istediklerini vurgulayan Akarca “Türkiye’nin ilk entegre akıllı şehir projesini Karaman’da hayata geçirdik. Diğer akıllı şehrimiz Antalya ise bu yıl G20 Zirvesi ile dünya liderlerini konuk edecek ve dünya ekonomisinin en etkili temsilcilerini Türk Telekom Grubu’nun teknolojik çözümleri ile ağırlayacak” dedi. Şu anda 20’ye yakın çözümle şehirleri Akıllı kent yapabildiklerini belirten Akarca, Antalya’daki G20 Zirvesi için birkaç kavşağı daha kontrol edilebilir hale getireceklerini söyledi.
SUDAN ENERJİDEN ZAMANDAN TASARRUF
Mehmet Ali Akarca “Akıllı kent çözümleriyle trafikte bekleme süresi yüzde 25 kısalıyor. Akıllı aydınlatma ile her yıl 650 milyon TL tasarruf potansiyeli var. Akıllı ölçüm ile yılda 2.75 milyar TL’lik elektrik tasarrufu sağlamak mümkün. Ayrıca kaza sayısı yüzde 60, CO2 salınımı yüzde 40, suç oranı yüzde 25 azalıyor. Su kullanımında yüzde 30’a varan tasarruf elde edilebiliyor. Akıllı sulamanın yaygınlaşmasıyla yaklaşık 9 milyar metreküp su tasarrufu yapılabiliyor. Bu Ömerli Barajı’nı 83 kez doldurmaya yetecek kadar su anlamına geliyor” dedi. Akıllı uygulamalarla;
Karaman ve Antalya’nın su tasarrufu yüzde 29’a ulaştı.
Karaman’da 118 bin 492 kişi, wifi üzerinden 6 bin 100 GB veri kullandı.
Dünyanın en büyük açık wifi alanı Konyaaltı plajında wifi kullanan 101 bin 458 kişinin toplam kablosuz veri kullanımı ise 6 bin 200 GB’ı geçti.
Karaman’da panik butonları 41 kez kullanıldı.
Kronik hastalık takip sistemi Karaman’da 212 kez, Antalya’da 221 kez kullanıldı.
Star
Bir yanıt bırakın