TRT Kent Radyo İzmir ‘de Belma Şahaner’in konuğu olan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, Torbalı’nın bir cazibe merkezi haline geldiğini vurguladı. Olgun, ”İzmir’in Gebze’si olma yolunda ilerleyen bir Torbalı var. Vergi sıralamasında Türkiye’de 5. sırada ve ihracatta 63 ili geride bırakmış önemli bir sanayi, yatırım, ticaret ve tarım kenti haline geldi” diye konuştu.
Cazip kent Torbalı
Torbalı’nın gelişim süreci hakkında bilgi verir misiniz?
1990’lı yıllarda büyük firmaların Torbalı’ya gelmesiyle birlikte sanayileşme ve gelişme başladı. Biz bu anlamda ‘cazip kent Torbalı’ diyerek yola çıktık. Türkiye’nin ilk duble yolu, ilk demiryolu ve zamanla bunun gibi ulaşım ağlarına kavuşması Torbalı’yı cazip kılmıştır. Bunların üstüne İZBAN’ın da gelmesiyle birlikte Torbalı bir cazibe merkezi haline geldi. Sanayiye dayalı arsa üretimleri yapıldı. Bugün ise İzmir’in Gebze’si olma yolunda ilerleyen bir Torbalı var. Vergi sıralamasında Türkiye’de 5. sırada ve ihracatta 63 ili geride bırakmış önemli bir sanayi, yatırım, ticaret ve tarım kenti haline geldi. İzmir’de ilk 100’e girmiş 13 işletmemiz, Türkiye’de ilk 100 içerisinde de 6 işletmemiz var.
İşletmelerde kümelenme mi, var yoksa çeşitlilik mi?
Torbalı’da bir kümelenme yok. Tütün, mermer, mobilya, tarım sanayisi, kimya sanayisi gibi çeşitli işletmeler var. Makine imalatında ileri bir seviyedeyiz.
Torbalı’nın gelişmesini hangi faktörler etkiledi?
Geçmiş belde ve belediye başkanlarımızın yatırımcılara kolaylık sağladığını ve imar konusunda Torbalı’nın önünü açtıklarını söyleyebilirim. Şimdiki Belediye Başkanımız da sanayici ve sanayicinin halinden anlıyor. Bu anlamda üreten, istihdam yaratan, vergi katkısı yapan bir bölge olarak yararlı hale gelmiştir.
‘Cazip kent Torbalı’ sloganını geliştirdik ve artık yavaş yavaş hayata geçireceğiz. Her kentin bir sloganı vardır. Yatırım olanakları, istihdam, konut fiyatları gibi birçok açıdan cazip bir yer olan Torbalı için uygun bir slogan oldu. Bunun yanında Metropolis Antik Kenti gibi tarihsel değerlere de sahibiz. Yeniköy adlı köyümüzü de Şirince gibi doğal yaşam meraklılarına cazip hale getirebiliriz.
”Yılda 5 bin konut üretiyoruz”
Torbalı’da gayrimenkul fiyatlarında artış var. İlçenizde inşaat sektörü hakkında bilgi verir misiniz
Torbalı’da yaklaşık 300 müteahhit yılda yaklaşık 5 bin konut üretiyor. Sanayi ülkeye ve dünyaya katkı sağlarken inşaat ilçeye katkı sağlıyor. İnşaat sektörüne ekstra önem veriyoruz. Yılbaşında beton fiyatlarına zam yapıldığı zaman İnşaat Meslek Komitesi ve müteahhitlerle birlikte tepkimizi koyduk ve 15 gün beton döktürmedik. Bu tepkimiz de sonuç verdik ve yapılan zam azaltıldı. Eğer ki üyem 1’e ürettiğini 10’a satıyorsa onun karşısında dururum. Beton zammına karşı dururken beton üreticileri de bizim üyemizdi. 3-4 tane beton üreticisi biraraya gelerek fiyat belirliyorlar. Bir kartel haline gelmişler ve daha önceden cezalar da yediler. Söke’de, Aydın’da bizden ucuz beton fiyatları var. İlçemizin ayakta durmasını sağlayanlar müteahhitlerdir.
Üreten Oda’yız
Oda olarak neleri hedefliyorsunuz?
Torbalı Ticaret Odası’na yeni bir bina kazandırdık. 6000 metrekarelik bir inşaatımız var. Bunun içerisinde kokteyl salonu, 200 kişilik çok amaçlı toplantı salonu, sergi salonu ve 2 tane 50’şer kişililik eğitim salonu yaptık. Açılalı 2 ay oldu ve açılışı yapılmadı. Oradaki restoran ve kafeteryamızı yakın zamanda faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz. Aynı binanın 400 kişilik gösteri merkezi var ve onu daha bitiremedik. Gelecek vizyonu anlamında orayı gösteriyoruz. 3 yıldır Oda Başkanlığı yapıyorum, 4 yıl da Meclis Başkanlığı yaptım. Üreten, kamuoyu oluşturan, inisiyatif alan bir oda olsun istiyordum. Bu anlamda arkadaşlarımızla birlikte hedeflerimizin yüzde 80’ini gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim.
Sanayicileri de Torbalılı yaptık
Torbalılı sanayici ile yerel halkı kaynaştıracak projeler geliştireceğiz. Bu anlamda kamu ve özel sektör olarak önemli yatırımlara imza atmamız gerekiyor. Zamanla sanayiciyi de Torbalılı yapmaya başladık. Torbalı’da işsizlik oranı az ancak mesleksizlik oranı fazla diyebilirim. Biz İŞKUR, Mesleki Eğitim, Halk Eğitim, Çıraklık Eğitimi kurumlarıyla ortak projeler yapıyoruz. Ama bence Türkiye’nin mesleki eğitim politikasına ihtiyacı vardır. Çocukların küçük yaştan bir mesleğe yönelik eğitilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu açıdan sanayi yönünden gelişmiş Almanya’daki modelin örnek alınması gerektiğini düşünüyorum. Fabrikaların kendi öğrencilerini yetiştirmesi gerekir. Daha sonra da istihdam etmesi. Meslek liseleri sanayi sitelerinin içinde olmalı…
Yenigün Gazetesi