Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında, bölgenin AK Partili milletvekilleriyle gerçekleştirilen toplantıda, başta GAP olmak üzere bölgede gerçekleştirilen yatırımlar iller düzeyinde kalkınma düzeyi ile istihdam konularında bilgi verildi.
Kalkınma Bakanlığı, AK Parti’nin Doğu ve Güneydoğu milletvekilleriyle bir araya gelerek bölgedeki yatırımlara ilişkin bilgi verdi ve atılması gereken adımlar konusunda önerilerini dinledi.
Gazetemizde önceki gün çıkan haberde de hükümet terörle mücadele için ekonomik ve sosyal plan hazırlığı yaparken, bölgenin iş dünyası temsilcilerinin acilen normelleşme ve ekonomik önlemler alınması istediklerini dile getiren habere yer verilmişti. İş dünyanın ardından bölge milletvekilleri de 303 maddeden 100’e indirilmeye çalışılan eylem planı ile ilgili taleplerini ortaya koydu.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında, bölgenin AK Partili milletvekilleriyle gerçekleştirilen toplantıda, başta GAP olmak üzere bölgede gerçekleştirilen yatırımlar iller düzeyinde kalkınma düzeyi ile istihdam konularında bilgi verildi. Terör olaylarının bölge ekonomisine etkilerinin masaya yatırıldığı toplantıda, terörün sonlandırılmasının ardından bölgede atılması gereken adımlar konusunda değerlendirmeler yapan milletvekilleri, bölgede yeni bir ekonomik ve sosyal sürecin başlatılmasını istedi.
Kalkınma Bakanlığında önceki gün gerçekleştirilen toplantıda, GAP İdaresi Başkanlığı, 2003’den bu yana GAP kapsamında yapılan yatırımlar, sulama projelerindeki gelişmeler, istihdam, bölge illerinin kalkınma rakamları hakkında kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.
Toplantıya katılan AK Parti Gaziantep Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Nejat Koçer, DÜNYA’ya yaptığı değerlendirmede, terörün önünün kesilmesi için yatırımların önemine vurgu yapıldığını aktardı. Bölgede yapılacak yatırımlarla terörün önünün kesileceği ve istihdama katkı sağlanacağını kaydeden Koçer, toplantıda “Eğer bölgede ekonomik zenginlik, yatırım olmazsa terör sonlandırılamaz” vurgusunun yapıldığını kaydetti. Koçer, “Bölgede yatırım olmazsa genç nüfus terör örgütünün kucağına itiliyor. Sonuç olarak bölgede yeni bir ekonomik ve sosyal sürecin başlatılması, illere çok önemli destek projelerinin verilmesi gerekiyor” dedi.
“Hızlı adım atılmalı”
Bölgede ekonomik anlamda atılacak adımlarda hızlı olunması gerektiğini kaydeden Koçer, “Bunlar sadece konuşulmamalı, bugünden yarma ; hemen projelendirilmeli ve uygulamaya sokulmalı. Bizim bu şeküde de bir temennimiz var” diye konuştu.
Kalkınma Bakanlığı’nın bölgede yatırımların, istihdamın, ihracatın artırılması, özellikle GAP Eylem Planı içerisinde yer alan projelerin hızlandırılması yönünde bir çabası olduğunu vurgulayan Koçer, şunları söyledi: “Bu çabayı gördük ve bunun daha da hızlanmasını talep ettik. Çünkü terör sonrası süreç ekonomik entegrasyonla desteklenmezse o zaman yeni bir sıkıntı olarak işsizlik sorunu ortaya çıkacak. Bu işsizliğin önüne geçilmediği zaman terör yeniden zemin bulacaktır.” Koçer, mülteciler konusunun da toplantıda gündeme geldiğini aktarırken, “AB’den verilecek destek ve yardımların önümüzdeki dönemde mülteci sayısına uygun olarak illere dağıtılması konusuna özellikle dikkat çektik. Bir diğer başlık bölgede yaşayan mültecilerin eğitim, iş hayatı ve toplumsal yaşama entegrasyonu konusu oldu, bu konuda destek verilmesi istendi” diye konuştu.
“TOKİ yeni model geliştirsin”
Mültecilerle birlikte bölgede kiraların yükseldiğini kaydeden Nejat Koçer, “Artan kira fiyatları dikkate alınarak TOKİ’nin bölgede yeni bir model geliştirmesi ve yatırım yapması gerekiyor” dedi. Kalkınma Bakanlığı hem brifing verdi hem de Doğu ve Güneydoğulu vekilleri dinledi. Milletvekilleri, bölgede yeni bir ekonomik ve sosyal sürecin başlatılmasını istedi ve “İstihdam sağlanmazsa yeniden terör örgütünün kucağına itilir” uyarısı yaptı.
Dünya