TOKİ Yapı Bilgi Modellemesi’ni anlattı!

toki-seminer

TOKİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı’nın düzenlediği Ev ve Şehir Seminerleri’nin 11. si TOKİ İstanbul Halkalı binasında gerçekleştirildi. Seminerde Yapı Bilgi Modellemesi’i (Building Information Modeling-BIM) anlatıldı.

 

TOKİ tarafından düzenlenen ‘Ev ve Şehir Seminerleri’nde konuşan Doç. Dr. Beliz Özorhon Orakçal, Yapı Bilgi Modellemesi (Building Information Modelling-BIM) hakkında bilgi verdi.

TOKİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı’nın düzenlediği Ev ve Şehir Seminerleri’nin 11. si TOKİ İstanbul Halkalı binasında gerçekleştirildi. Seminerde Doç.Dr. Beliz Özorhon Orakçal,Yapı Bilgi Modellemesi’ni (Building Information Modeling-BIM) anlatarak, inşaat sorunlarının çözümünde “bütünleşik yaklaşımın” benimsendiğini belirtti. BIM ile Proje Yönetimi ilişkisine değinen Orakçal, şu bilgileri aktardı:

”BIM, Bütünleşik Proje Tesliminden doğan bir modelleme”
“Proje Yönetimi; işverenin süre, maliyet ve kalite gereksinimlerinin karşılanabilmesi için projenin başından sonuna kadar planlanması, kontrolü ve koordinasyonudur. Dünya genelindeki proje yönetimi yaklaşımlarına bakacak olursak daha gelenekselden daha bütünsel, bütünleşik proje yönetimine doğru bir geçiş görüyoruz ve bu geçişte de son senelerde önümüze çıkan bazı kavramlar var. Bunlardan biri Amerika’da 2007 senesinde tanımlanmış olan Bütünleşik Proje Teslimi (BPT). Daha çok ilişkisel sözleşme dediğimiz hususa, karşılıklı güvene dayanan bir yaklaşım. BIM de Bütünleşik Proje Tesliminden doğan bir modelleme.”

Doç. Dr. Beliz Özorhon Orakçal, BIM’i “bir yapının/tesisin yaşam döngüsü boyunca tesise ve/veya projesine ait birbiriyle uyumlu, koordineli ve ilişkili her tür bilginin 3 boyutlu parametrik ve nesne tabanlı modeller vasıtasıyla oluşturulması ve kullanılması süreci” diye tarif etti.

“Hong Kong’da BIM standartlarını onların TOKİ’si hazırlamış”
Doç Orakçal şu bilgileri verdi: “Dünyadaki uygulamalar Kuzey Avrupa’da gelişmiş durumda. Ama gelişmekte olan pazarlara baktığımızda özellikle Çin, Singapur ve Hong Kong’da çok yüksek oranda kullanım olduğunu ve devlet eliyle bunların yapıldığını görüyoruz. Dikkatinizi Hong Kong’a çekmek istiyorum, çünkü oradaki Konut İdaresi’ni, TOKİ’nin bir eşdeğeri olarak düşünüyorum. Hong Kong’da sosyal konutların yapımında BIM zorunluluğu getirmişler. Binaları işlettikleri için işletim, bakım, onarım giderlerinin düşürülmesi adına da BIM kullanımı oldukça etkin bir yöntem. Diğer ülkelere baktığımızda genelde farklı bakanlıklar tarafından bu standartların yayınlandığını görüyoruz. Türkiye’de de hem özel sektörde hem kamuda uygulamalar başladı ve hızlı bir şekilde gidiyor. Örnek olarak konut ve hastane projeleri, 3. Havalimanı (en güncel uygulama) ve raylı sistemler gösterilebilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin raylı sistem uygulamalarında artık BIM zorunluluğu getiriliyor.”

İstanbul metrosunda BIM

BIM uygulamalarına örnek olarak İstanbul metrosunu gösteren Doç. Dr. Orakçal, “toplamda 120 küsur kilometre metro hattı BIM ile yürütülecek. Burada tabii 3 boyut oluşturuluyor. 4 boyutta planlama yapılması hedefleniyor. Hatta daha ileri gidilerek As Build modeller oluşturulacak. Tamamlandıktan sonra kayıt modelleri işletmeci firmaya verilerek, işletme aşamasında da BIM modellerinin kullanılması öngörülüyor.”

BIM’in ‘Enerji Verimli Bina Tasarımı’na katkısına da değinen Doç. Dr. Orakçal, uygulama ile tasarım aşamasında binaların enerji performasının modellenebileceğini, konut, AVM, hastane, okul ve tüm kamu binalarında kullanımı ile devletin yüksek katkı sağlayabileceğini sözlerine ekledi.

 

TOKİ Haber