Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, TOKİ tarafından İstanbul’un Beykoz ilçesinde inşa edilecek “Türk-Alman Üniversitesi Kampüsü” ihalesi ikinci oturumunun 25 Ocak’ta yapılacağını açıkladı. Turan, ihale kapsamında fen fakültesi ve fen bilimleri enstitüsü, mühendislik fakültesi, laboratuvarlar, derslik binaları ile sosyal tesislerin inşasının bulunduğunu söyledi.
TOKİ Başkanı Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Almanya arasında imzalanan anlaşma kapsamında 2010 yılında kurulan üniversitenin, faaliyetlerini İstanbul’un Beykoz ilçesinde yaklaşık 120 bin metrekarelik alan üzerinde TOKİ’nin inşa edeceği yeni kampüsünde sürdüreceğini belirtti.
– Türk-Alman işbirliğine katkı sağlayacak
Üniversitenin, Türkiye ve Almanya’nın yükseköğretim alanındaki başarılarını ve kazanımlarını birleştirerek iki ülke arasındaki bilimsel, iktisadi ve kültürel işbirliğine katkı sağlayacağını belirten Turan, Beykoz’da inşa edilecek kampüsün ihalesi için ikinci oturumun 25 Ocak’ta gerçekleştirileceğini dile getirdi.
TOKİ Başkanı Turan, “1. etap kampüs binaları inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi” ihalesi kapsamında fen fakültesi ve fen bilimleri enstitüsü, mühendislik fakültesi, eğitim ve merkezi araştırma laboratuvarları, A blok derslik binası, B blok derslik binası, genel bilgisayar mekanları, kütüphane, kafe ve yemekhane, misafirhane inşaatlarının yer aldığını açıkladı.
Üniversite kampüsünün ikinci aşamasında ise iktisadi ve idari bilimler fakültesi, hukuk fakültesi, kültür/sosyal bilimler fakültesi, sosyal bilimler enstitüsü, kongre merkezi ve bilgi işlem merkezi ile spor tesisleri inşa edileceği bilgisini veren Turan, daha önce üniversite tarafından yapımına başlanan Yabancı Diller Yüksek Okulu binasının tamamlanma aşamasında bulunduğunu, rektörlük binasının ise inşaatının sürdüğünü kaydetti.
“Kampüsün tasarımında; eğitimin sadece bilimsel araştırma alanlarında değil, doğrudan ve dolaylı olarak her alanda devam edebileceği, farklı kültürleri bir araya getirecek, değişimlere açık ve uzun süre yaşanabilecek bir yerleşke inşa edilmesi hedeflendi” ifadesini kullanan Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:”Üniversite yerleşkesi araziye uyumlu olarak çizgisel ve yürünebilir, ulaşılabilirlik ölçütlerine uygun kurgulandı. Motorlu araç trafiği, yaya trafiğinden ayrıldı ve araçların sadece arazi sınırında oluşturulan çevre yolundan yerleşke alanına ulaşımı sağlandı. Yerleşkeye ulaşım otobüs hatlarıyla ve Beykoz’dan deniz yoluyla sağlanabiliyor. Mevcut yeşil dokunun korunması, arazi ve iklime uyumlu yerleşim dikkate alındı. Yapıların kurgularında esneklik ve fonksiyonellik ön plana alındı. Binalar doğal dokuyu bozmayacak şekilde tasarlanırken, yapılarda mümkün olduğu ölçülerde doğal malzemeler kullanılması planlandı. Arazinin yakınında tarihi bir köşk olduğu için tüm cepheler Anıtlar Kurulu tarafından onaylandı.”
Bugün