Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde ABD ve İngiltere’nin de uyguladığı ‘çatı’ modeline geçmek için çalışma başlattı.
Yurtiçi çok hareketli olduğu için firmaların iç pazara yöneldiğini ancak dış pazarlarda da varolmak gerektiğine dikkat çeken TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan “Ülkemize değer kazandırmamız için açılım şart. Yurtdışı müteahhitlik sektörü kendi çabaları ile bugünkü başarılı noktasına geldi. TOKİ olarak buna daha da katkı sağlayacak bir yapıya ihtiyacımız var. Bir model geliştiriyoruz. İngiltere’de, ABD’de, birçok gelişmiş ülkede uygulanan bir sistem” dedi.
TOKİ’nin öncü kuruluş olacağını kaydeden Turan şöyle konuştu: “Türkiye’deki müteahhitlik sektörünü bir şemsiye altında toplayacağız. Biz işi alacağız, ülkemizdeki firmalarla paylaşacağız. Bunu sektördeki kuruluşlarla da görüşüyoruz. Onlar da çok istiyor. Sistem için yasal düzenleme gerekiyor. Ancak bundan sonrasında kamunun da bu işin içinde olması lazım. Özel-kamu birlikteliğinde bir iş modeli hayata geçirmeliyiz.” Turan’ın diğer tespitleri şunlar:
2016, zirve yılı olur
TOKİ, 1984-2002 yılları arasında sadece 43 bin konut üretmiş. Fakat 2002 yılından başlayan süreçle 2015 yılına gelindiğinde idare 670 bine yakın vatandaşımızı konut sahibi yapmıştır. Bugün 3 milyonu aşkın vatandaşımız TOKİ’nin ürettiği konutlarda yaşıyor. 2023 yılı için hedefimizi 1 milyon konut olarak belirlemiştik. Emeklilerimize dönük projelendirdiğimiz özel kontenjanlarla bu hedefi 200 bin yukarı çektik. Dolasıyla amacımız 2023 yılında 5.5 milyon insanımızı ev sahibi yapmak. 2016, TOKİ için zirve yılı olacak. Hedefimiz 60 bin konut üretmek.
Geleneksel Türk mimari geleneğinde, yatay yapılanma hâkimdir. Dünden bugüne gelebilen kadim şehirlerimize baktığımızda, konutların yatay olduğunu görüyoruz. TOKİ olarak, konut bölgelerinin ve genel şehir planının elverdiği alanlarda, yatay mimari yaklaşımıyla çok katlı olmayan üretimler hayata geçiriyoruz. Şehirlerdeki en yüksek binalar TOKİ binaları olmayacak.
Gaziantep’e şehir
İnsanların bulundukları yerde konut sahibi olmalarını istiyoruz. Şu ana kadar Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde 136 bin 771 konut için proje başlattık. Gaziantep’te 60 bin konutluk yeni bir şehir planlıyoruz. İlk etapa 3 bin konut için ihale hazırlığımız var. 2-3 yıl içinde 30 bin konut tamamlanacak.
‘Önceliğimiz deprem kuşakları’
37 şehirde 106 alan ve 38 bin binanın, “riskli” ilan edildiğine dikkat çeken Turan, “2023 yılına kadar yaklaşık 6.5 milyon konutun yıkılıp yeniden inşası gerekiyor. TOKİ olarak önceliğimizi “deprem kuşakları” olarak belirledik” dedi.
TOKİ Haber
Bir yanıt bırakın