Makedonya’nın kuzeybatısındaki Kalkandelen şehrinde bulunan tarihi Çifte Hamam, restorasyonun ardından düzenlenen törenle yeniden açıldı.
Makedonya Kültür Bakanlığınca hazırlanan ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından gerçekleştirilen projenin açılışına- Makedonya Kültür Bakanı Elizabeta Kançevksa Milevska, Kalkandelen Belediye Başkanı Teuta Arifi, TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan ve Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil de katıldı.
Kültür Bakanı Milevska, burada yaptığı konuşmada, Makedonya hükümetinin önemli bir projesinin parçası olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, bunun ülkedeki zengin kültürel mirasın korunması ve tanıtılması için gösterilen çabanın göstergesi olduğunu kaydetti.
Osmanlı dönemine ait önemli eserlerden biri olan Çifte Hamam’ın restorasyonunun tamamlanmasından dolayı memnuniyet duyduğunu söyleyen Milevska, 16. yüzyıla ait bu eserin bugün eski parlaklığına yeniden kavuştuğunu ifade etti.
Milevska, “Çifte Hamam’ın restorasyonu projesi, Türkiye ile Makedonya arasındaki dostluğun göstergesi olan projelerden sadece biri” şeklinde konuştu.
TİKA Başkan Yardımcısı Maskan da Türkiye’nin 600 yıllık bağının, dostluğunun ve tarihinin bulunduğu Makedonya’da birçok alanda faaliyet gösterdiklerine işaret ederek, Kültür Bakanlığının katkılarıyla bugüne kadar birçok önemli çalışmaya imza attıklarını, Çifte Hamam’ın da bunlardan biri olduğunu kaydetti.
Kalkandelen Belediye Başkanı Arifi ise şehrin çok sayıda kültürel değere sahip olduğunu aktararak, bu kültürel eserlere yatırım yapılmasının özel bir öneme sahip olduğunu ifade etti.
Konuklar, konuşmaların ardından Çifte Hamam’da açılan “Makedonya’daki kültür mirasın korunması ve TİKA’nın katkısı” konulu sergiyi gezdi.
16. yüzyılda inşa edilen Çifte Hamam, tarihi Alaca Camisi’nin karşısında bulunuyor. Osmanlı dönemine ait bu hamam dönemin doğu yapılarına benzeyen bir mimariye sahip. İki büyük ve iki küçük kubbeye sahip hamamın ana kubbesi ise yedi köşelidir.
Tarihi hamam, Kültür Bakanlığı bünyesinde sanat galerisi ve sergi salonu olarak kullanılıyor.
AA
Bir yanıt bırakın