Planlı tip imar yönetmeliğinde konut alanı, ticaret alanı, karma kullanım alanları,sağlık tesis alanları, eğitim alanları, askeri alanlar olarak ayrılıyor. Peki ticari imarlı arsa ne demek? diyorsanız işte yanıtı…
Ticari imarlı arsa; üzerine işyeri, mağaza ve ofis yapılabilen arsa olarak ifade ediliyor. Yatırım açısından ticari arsanın nerede olduğu; konumu önem teşkil ediyor.
Ticari alanlarında; iş merkezleri, ofis-büro, çarşı, çok katlı mağazalar, kamu veya özel katlı otoparklar, alışveriş merkezleri, otel ve diğer konaklama tesisleri, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu gibi sosyal ve kültürel tesisler, lokanta, restoran, gazino, düğün salonu gibi eğlenceye yönelik birimler, yönetim binaları, katlı otopark, banka, finans kurumları, yurt, kurs, dershane, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri gibi yapılar inşa ediliyor.
Ticaret+Hizmet, Ticaret+Konut, Ticaret+Hizmet+Konut gibi karma kullanım alanlarında; Yüksek nitelikli konutlar hariç, tek başına konut olarak kullanılmamak koşuluyla, ticaret, hizmet, ticaret+konut, hizmet+konut, ticaret+hizmet+konut kullanımlarından sadece birinin veya ikisinin ve yahutta tamamının birlikte yer alabiliyor.
Ancak,sadece ticaret imarlı arsada konut yapılabilmesi için imar plan tadilatının yaptırılması gerekiyor. Bunun için ise arsanın bağlı olduğı belediyeye müracaat yapılması gerekiyor.
Aksi halde binaya ruhsat verilmiyor. Bu da birtakım problemleri beraberinde getiriyor.Ticaret+Konut imar sahası içerisinde zemin katların iş yeri olarak gösterilmesi gerekiyor. Proje çizdirilirken zemin katlar ofis iş yeri olarak gözükmeli ve belediyeden bu şekilde onaylatıp İşyeri ruhsatının alınması gerekiyor.
Ticari imarlı arsaya ev yapılır mı?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com