Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. Terör olaylarının sağlık turizmini nasıl etkilediği yönündeki bir soru üzerine Akdağ, şunları kaydetti:
“Sağlık turizmi açısından olumsuz bir etkilenme gözlemiş değiliz. Geçen hafta Suudi Arabistan ve Kuveyt’ten sağlık turizmiyle ilgilenen üst düzey iki yönetici beni ziyaret ettiler. Eskisine kıyasla Türkiye ile birlikte çalışmak için çok daha arzulular. Hastalarını ya da rehabilitasyon gerektiren yaşlılarını Türkiye’ye getirmek ve buradan hizmet almak için talepte bulundular. Bu hususta bizim takiplerimiz ve gözlemimiz, olumsuz bir etkilenmenin olmadığı yönündedir.”
Akdağ, terör saldırılarının yaşandığı yerleşim yerlerindeki sağlık kurumlarının yenilenmesi çalışmaları kapsamında nelerin yapıldığı sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Büyük hasarlar var tabii binalarda. Bu hususla ilgili hükümet olarak bu bu yerleri topyekun hızlı bir biçimde rehabilite etmek hususunda birçok toplantılar yaptık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız hummalı bir faaliyetin içerisinde. Şimdi biz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile o bölgelerde imar çalışmalarını yapıyoruz. Normalde zaten her bir yerleşim yerinde sağlık alanları ilan edilir. Hastanelerimizde bazı saldırılar nedeniyle ufak bazı tadilatlar gerekiyor ama Yüksekova’da, Hakkari’de, Şırnak’ta, Cizre’de, Nusaybin’de yeni hastaneler yapmıştık. Bu hastanelerde gerekli tadilatı yaparak devam ediyoruz. Aile Sağlığı Merkezleri açısından ve yeni planladığımız Sağlıklı Yaşam Merkezleri açısından, şehrin yeni yerleşime uygun, yeni alanlara biz de yeni binalar inşa edeceğiz. Bu hususta hem Çevre ve Şehircilik, hem de Kalkınma bakanlıklarımızla mutabık olduk. Bunu Bakanlar Kurulu toplantısında da kararlaştırdık. Bir taraftan şehirler yapılırken, bir taraftan da sağlıkla ilgili binaları tamamlamış olacağız.”
Akdağ, aile hekimliğinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirterek, bu kapsamda ilk olarak aile hekimlerine destek verecek sağlıklı yaşam merkezlerinin kurulduğunu dile getirdi. Bir semtte birkaç tane aile sağlığı merkezi bulunduğunu ve bunların her birinde 3-4 aile hekiminin görev yaptığını anlatan Akdağ, aynı bölgede toplamda 15-20 aile hekiminin çalıştığını belirtti. Akdağ, aile sağlığı merkezlerine yakın bölgelerde sağlıklı yaşam merkezlerinin inşa edileceğini aktararak, şu bilgileri verdi:
“Bunlardan 50’sini inşa ettik şu ana kadar. Bu sayıyı Türkiye genelinde 300-400’lere kadar çıkartacağız.
AA