Saklı payına ihlal edilen mirasçı Asliye Hukuk Mahkemesine dilekçe ile tenkis davası açabiliyor. Peki tenkis davası zamanaşımı süresi nedir? İşte tenkis davası zamanaşımı süresi…
Tenkis davası zamanaşımı süresi!
Miras bırakan, yasal mirasçıların saklı payları dışında kalan malvarlığı üzerinde, dilediği gibi tasarrufta bulunma hakkına sahip oluyor.
Miras bırakan, saklı pay sahibi mirasçısı var ise yapacağı tasarruflarda mirasçının dava açma hakkı bulunuyor. Bu davalara tenkis davası adı veriliyor. Medeni Kanuna göre, “Böylece saklı payına tecavüz edilen kişinin bir alacaklı değil, miras hakkı ihlal edilen kişi olarak değerlendirilmesi zorunluluğu ortaya çıkıyor. Tenkis davası bir miras payının tamamlanması davas oluyor.
Tenkis, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, mirasçı atanması yolu ile veya diğer bir ölüme bağlı tasarrufla elde edilen kazandırmaların tamamında, orantılı olarak yapılıyor.
Tenkis davaları Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılıyor. Davanın açılabilmesi için ilk olarak dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor. Peki tenkis davası zamanaşımı süresi nedir? İşte tenkis davası zamanaşımı süresi…
Tenkis davası açacak bireyler açısından bu süreçte davanın açılabilmesi için saklı paylarının zarara uğradığını öğrenen mirasçılar bu olayın öğrenilmesinden itibaren bir sene içerisinde tenkis davası açma hakkına sahip oluyor. Diğer yandan vasiyetnamenin açılmasının üzerinden on sene geçmiş ise tenkis davası açılamıyor.
Tenkis davası açmanın koşulları!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com