Kendisine miras kalan ancak saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava konusu yapabiliyor. Peki, tenkis davası nasıl açılır?
Tenkis davası nasıl açılır?
Kendisine miras kalan ancak saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava konusu yapabiliyor.
Yasal mirasçıların paylarına ilişkin olarak tasarrufta yer alan kurallar, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, sadece paylaştırma kuralları sayılır.
Tenkis, saklı pay tamamlanıncaya kadar, önce ölüme bağlı tasarruflardan; bu yetmezse, en yeni tarihlisinden en eskisine doğru geriye gidilmek üzere sağlararası kazandırmalardan yapılır.
Kamu tüzel kişileri ile kamuya yararlı dernek ve vakıflara yapılan ölüme bağlı tasarruflar ve sağlararası kazandırmalar en son sırada tenkis edilir.
Hak düşürücü süreler
Tenkis davası açma hakkı, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlıyor.
Bu süre bir yıl ve her hâlde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinin üzerinden on yıl geçmekle düşüyor.
Bir tasarrufun iptali bir öncekinin yürürlüğe girmesini sağlarsa, süreler iptal kararının kesinleşmesi tarihinde işlemeye başlıyor.
Tenkis iddiası, def’i yoluyla her zaman ileri sürülebiliyor.
Tenkis davası, mirasa miras bırakan kişinin son yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuku Mahkemesi’nde açılıyor. Tenkis davası için bir dilekçe ile başvuruda bulunuluyor.
Ölüme bağlı tasarruf nedir?
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın