Satış işleminde taraflar ile taraflar arasında aracılık yapan kişi veya kuruluşlar arasında imzalanan Tellaliye sözleşmesi nedir? İşte tellaliye sözleşmesi…
Tellaliye sözleşmesi nedir?
Tellaliye, kelime anlamı olarak yerel yönetimlerde duyuru işi için alınan ve yönetmeliklerle belirlenmiş vergi olarak ifade ediliyor. “Tellallık”; “Çığırtmalık” olarak da bilinen tellaliye ile ilgili esaslar 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda ele alınıyor. Peki tellaliye sözleşmesi nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Satış işleminde taraflar ile taraflar arasında aracılık yapan kişi veya kuruluşlar arasında imzalanan sözleşmeye tellaliye sözleşmesi adı veriliyor.
Taşınmaz mal tellaliye sözleşmesinde tarafların kimlikleri, imzası, sözleşmenin konusu, aracılık hizmetinin süresi, süre uzatımı, sınırları, çalışma koşulları, hizmet bedelinin miktarı, ödenme koşulları ve zamanı, hizmetin ifası için gereken masraflar, masrafların kim tarafından, ne zaman ve ne miktarda ödeneceği, aracılık hizmeti verildiği halde iş sahibinin esas sözleşmeyi yapmaktan vazgeçmesi halinde hizmet bedelinin ödenip ödenmeyeceği gibi hususlar açıkça belirtilmesi gerekiyor.
İş sahibi adına hareket eden temsilci veya vekil bulunuyorsa, bu kişilerin yetkisini belirleyen geçerli bir belgenin tellaliye sözleşmesine eklenmesi gerekiyor.
Emlakçının, aracılık hizmeti vereceği iş sahibiyle yapacağı sözleşmenin mutlaka yazılı olması gerekiyor. Yazılı şekil, aracılık sözleşmesinin mutlak geçerlilik şartı bulunuyor.
Emlakçıda imzalanan yer gösterme sözleşmesi!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com