Alacaklıya olan borcun ödenmemesi durumunda, alacaklı icra memuru ile borçlunun evine hacze gidebiliyor.Peki tek ev haczedilebilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Haciz işlemleri, bir borçlunun borcunu ödememesi durumunda alacaklının icra yolu ile söz konusu borcun tahsilini alma yolu olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu haciz işlemleri sırasında, alacaklının kendisinin ya da vekilinin de icra memurunun yanında bulunması gerekiyor.
İcra memuru, borçlunun evinde gerekli inceleme ve tespitleri yaparak, menkul ve gayrimenkullerin rayiç bedellerini belirliyor.
Alacaklının İcra Müdürlüğü’ne gidilerek takip talebinde bulunduktan sonra; İcra Müdürlüğü söz konusu takip talebini düzenliyor ve borçluya bildiriyor. Borçlu, bu ödeme emrini aldıktan sonra tebligatta yazılı olan hususlara uymak zorunda kalıyor.
Borçlu kimsenin, borçlu olduğu miktar kadar sahip olduğu menkul ve gayrimenkul mallara konu olabiliyor. Haczedilen mallar, yed-i emin olarak tabir edilen kimselere ait; resmi kayıtların tutulduğu depolarda muhafaza ediliyor. Peki tek ev haczedilebilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
İcra ve İflas Kanunu hükümleri gereğince; Borçlunun tek ve haline münasip evi haczi caiz olmayan mallar arasında yer alıyor. Ancak bu meskenin değerinin fazla olması halinde tek ev de olsa, satışı gündeme gelebiliyor.
Haciz işlemine itiraz edilebilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın