Taşkın yapı yapanın, elattığı komşu toprak üzerinde ayni hak sahibi olup olmamasına göre konu ikiye ayrlıyor. Peki Taşkın yapı ne demek? diyorsanız işte yanıtı…
Taşkın yapı ne demek?
Başkasının arazisine taşan yapı, taşkın inşaat olarak karşımıza çıkıyor. Taşkın yapı aynı zamanda komşu parsele veya imar planlarında yol, yeşil alan, otopark gibi kamu hizmeti ve tesisleri için ayrılmış alanlara tecavüz eden, kesin inşaat yasağı olan yerlere yapılan yapılar olara ifade ediliyor.
Taşkın yapı imar hukukuna uygun ya da yapılacak düzeltmelerle bu uygunluk sağlanabiliyorsa, taşınmaz malına tecavüz edilen malikin geçerli yasal onayı alındıktan sonra veya mülkiyet uyuşmazlığı yetkili mercice çözümlendikten sonra yapı sahibine izin geçerli belgelerin hazırlanması, düzeltmelere ilişkin işlemlerin yapılması için yeterli bir süre veriliyor.
Belirlenen bu sürede tamamlanan belgelerle uygunluğu tespit edilen yapının devamına izin veriliyor. Ancak imar hukukuna aykırı ve düzeltilmesi mümkün değilse tecavüz edilen taşınmazın malikinin muvafakati bulunsa bile bu tür yapılar hakkında yıkım hükümlerinin uygulanması gerekiyor.
2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 Sayılı İmar Kanunun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun’un 9. Maddesine göre taşkın yapılar hakkında şu hüküm yer alıyor: “Arsa veya arazi sahibi ile üzerinde gecekondusu bulunan kişilerin anlaşmaları ve bu Kanunda yararlanmak için süresi içinde belediye veya valiliğe müracaat ettiklerinin tespiti halinde varsa ıslah imar planı yoksa binanın konumu dikkate alınarak ifrazen veya hisse olarak gecekondu sahibine devir, temlik ve adına tescil edilir. Arsa veya arazi sahibi, yerinin gecekondu sahibine devrini isterse müracaatı üzerine, mahkemece rayiç değer takdiri yaptırılarak bedelin ödenmesini talep edebilir.
Gecekondu sahibi bu bedeli peşin veya anlaşmaları halinde taksitle öderse adına devir ve tescil yapılır. Gecekondu sahibi ödemeye yanaşmaz ise, arsa veya arazi sahibi Türk Medeni Kanunu’nun 723 uncu maddesinin son fıkrası gereğince işlem yapılmasını mahkemeden isteyebiliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com