Bir taşınmaz mal üzerinde rehin hakkı kurulabilmesi için, tapuya kayıtlı olması gerekiyor. Peki, taşınmaz rehni çeşitleri nelerdir? İşte taşınmaz rehni çeşitleri..
Taşınmaz rehni çeşitleri nelerdir?
Bir taşınmaz mal üzerinde rehin hakkı kurulabilmesi için, tapuya kayıtlı olması gerekiyor. Rehin kurulurken, konusu olan taşınmazın belirtilmesi gerekiyor. Bölünen taşınmazın parselleri tapu kütüğüne ayrı ayrı kaydedilmedikçe rehne konu olamıyor.
Paylı mülkiyette paydaş kendi payını rehnedebiliyor. Pay üzerinde rehin kurulduktan sonra paydaşlar malın tamamını rehnedemiyor. Elbirliği mülkiyetine tâbi taşınmaz, ancak bütün olarak ve maliklerin tamamı adına rehnolunabiliyor.
Peki, taşınmaz rehni çeşitleri nelerdir? Taşınmaz rehni çeşitleri şu şekilde;
Taşınmaz rehni, ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabilir.
İpotek..
Hâlen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak, ipotekle güvence altına alınabilir. İpoteğe konu olacak taşınmazın, borçlunun mülkiyetinde bulunması gerekmez.
İpotekli borç senedi..
İpotekli borç senedi, taşınmaz rehniyle güvence altına alınmış kişisel bir alacak meydana getirir.
İrat senedi..
İrat senedi, bir taşınmaz üzerinde taşınmaz yükü şeklinde kurulmuş bir alacak hakkı meydana getirir. İrat senedinin güvencesini ancak tarım arazisi, konutlar ve üzerinde bina yapılabilecek arsalar oluşturabilir.
İrat senedi, kişisel borç doğurmaz ve borcun sebebini de göstermez.
Taşınmaz rehni kanunu!
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın