Tarlaların alım satım işlemleri bağlı olunan tapu dairesinde yapılıyor. Tarla alırken öncelikle bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Arsa sınırlarının tespitinin yaptırılması ve gösterilen arsanın devri yapılacak tapudaki arsa olduğuna emin olunması gerekiyor.
Aksi haldeyatırımcılar birtakım sorunlar ile karşılaşabiliyor. Belediyenin imar biriminden gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra tapudan istenen belgeler temin edilerek başvuru yapılabiliyor.
Eksik veya yanlış bir belgenin olmaması halinde tapu harcı ödemesinin de yapılması isteniyor.
15 Mart 2017 tarihinde bu oranlarda indirim yapıldı. Ancak indirim tüm gayrimenkuller için değil, konut ve işyerleri için uygulanıyor. Arsa ve araziler için yine binde 20 oranı uygulanıyor. Buna göre tapu harcı oranı 2017 yılı için binde 20 olarak karşımıza çıkıyor.
Örneğin satışı yapılacak tarlanın değeri 100 bin TL ise; alıcı 2 bin TL satıcı 2 bin TL olmak üzere toplamda 4 bin TL harç ödemesi yapılıyor.
Tarafların aralarında yaptığı anlaşmaya göre bu bedel, yalnız alıcı tarafından da ödenebiliyor.
Tapu masrafları arasında tapu döner sermaye masrafları da bulunuyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2017 yılı Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli 90 ,50 TL olan bu bedelin de ödenmesi gerekiyor.
Tarla alım satım işlemi emlakçı tarafından yapıldı ise emlakçı komisyonu satış bedeli üzerinden ödeniyor. Emlakçı komisyonu; alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV formülü ile hesaplanıyor.
Ev tapu masrafları 2017!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com