Tapuda yapılabilen değişiklikler arasında yer alan ifraz, ayırma işlemi olarak biliniyor.Peki tarla ifrazı nasıl yapılır? Tarla ifraz şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı..
İfraz işlemi, tapuya tek bir parsel halinde kayıtlı olan gayrimenkullerin, birden fazla parsel şeklinde ayrılması işlemi olarak ifade ediliyor.
İfraz işlemi ise tek parsel halindeki taşınmazların parçalara ayrılması ile yapılıyor.Peki tarla ifrazı nasıl yapılır? Tarla ifraz şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı..
Söz konusu ifraz işlemi tarlalarda da yapılabiliyor. Ancak, 6537 sayılı Toprak Koruma Kanunu’yla tarım arazilerinin miras yolu ile bölünmesi dolayısı ile ifraz yapılması engellenmişti.
Kanunen mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas oluyor.Bu süreçte mirasçılar arasında anlaşma sağlanması durumunda, mülkiyeti devir işlemleri mirasın açılmasından itibaren bir yıl içinde tamamlanabiliyor.
Devir işlemlerinin bir yıl içinde tamamlanmaması ve 8/C maddesinin ikinci fıkrasına göre dava açılmaması durumunda, bu Kanunun 8/Ç maddesi hükümleri uygulanır. Mayıs 2015 yılında sona eren bu süreye ek 3 aylık süre verilmişti.
Bu sürenin sonunda devir olmaması hâlinde, Bakanlık resen veya bildirim üzerine bu yerlerin istemde bulunan ehil mirasçıya, ehil mirasçı olmaması durumunda en fazla teklifi veren istekli mirasçıya devri, aksi hâlde üçüncü kişilere satılması için ilgili sulh hukuk mahkemesi nezdinde dava açabiliyor.
Sulh hukuk mahkemeleri nezdinde mirasçılar veya Bakanlık tarafından bu Kanun kapsamında açılacak davalar her türlü resim ve harçtan muaf oluyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın