5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gereğince tarım arazileri tarımsal üretim amacı dışında kullanılamıyor. Peki Tarım arazisi nasıl imara açılır? diyorsanız işte yanıtı…
Tarım arazisi nasıl imara açılır?
Tarım arazileri kendi içerisinde bakanlık tarafından yapılan etüt çalışmaları doğrultusunda (toprağın tuz oranı, taşlılık, drenaj, alkalilik özellik ve oranlarının etütleridir) toprağın özelliklerine göre bazı gruplara ayrılıyor. Bu gruplardan başlıcaları mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ve marjinal tarım arazileridir.
Bu gruplamalarının yapılmasında bir çok temel neden bulunuyor. Tarım mahsüllerinin denetlenmesinden, daha verimli ürün elde edilmesine kadar. Örneğin bir haşhaş bitkisi yetiştirmek kesinlikle devlet kontrolünde oluyor.Bu bitki her türlü tarım arazisinde yetiştirilebilecek olsada , devletin izin verdiği tarım arazilerinde ve denetim altında yetiştirilebileceği için özel ürün arazileri içerisinde tarımı yapılabiliyor
Gayrimenkul hukukuna göre tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ile arsa niteliğini kazanması mümkün olabiliyor. Peki Tarım arazisi nasıl imara açılır? diyorsanız işte yanıtı…
Tarım arazilerinin imara açılması…
Tarla arsa cins değişikliği işleminin yapılabilmesi içinde tarlanın:
– 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması,
– Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olan nitelik “arsa”ya dönüşecektir.
“Tarla” olan nitelik değişirken belediye, kadastro müdürlüğü ve tapu sicil müdürlüklerinde işlemler yapılmaktadır.
Cins değişikliği işlemi..
Cins değişikliği işlemi, tapu kütüğüne kayıtlı herhangi bir gayrimenkulün cinsinin kayıtlar üzerinde değiştirilmesi olarak tanımlanıyor.
Örneğin gayrimenkulünüzün bağ, bahçe, tarla gibi olduğunu düşünelim, gayrimenkulünüzü arsaya dönüştürmek istediğiniz takdirde cins değişikliği işlemini de yapmanız gerekiyor. Cins değişikliği işlemi için gerekli olan bilgi ve belgeler aşağıda sıralanıyor.
Cins değişikliği için gerekenler..
– İşleme konu olan gayrimenkulün tapu senedi,
– İşleme konu olan gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,
– Gayrimenkulün yapısız iken yapılı hale gelmesinin istendiği durumda; gayrimenkulün cins değişikliği işlemi için yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye veya Valilik’ten alınması gereken yazı.
– Gayrimenkul sahibinin veya hissedarlarının bir adet vesikalık fotoğrafı.
Tarım arazileri kaç dönüme kadar bölünür?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com