Hisseli tarımsal arazi bölünebilmesi için bölünemez büyüklük şartının yerine getirilmiş olması gerekiyor. Peki Tarım arazileri kaç dönüme kadar bölünür? diyorsanız işte yanıtı…
Tarım arazileri kaç dönüme kadar bölünür?
Tarım arazilerinin korunması ve bölünemez büyüklükteki tarım arazilerinin satışının önlenmesi adına Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından birtakım düzenlemeler yapıldı.
Yapılan değişiklikler gereğince, tarım arazisi sahipleri istedikleri zaman taşınmazını satamıyor. Ancak tarım arazisi satışları için belirlenen koşulları yerine getiren maliklerin tarım arazisi devir işlemleri yapılabiliyor.
Hisseli tarımsal arazi bölünebilmesi için bölünemez büyüklük şartının yerine getirilmiş olması gerekiyor. Peki Tarım arazileri kaç dönüme kadar bölünür? diyorsanız işte yanıtı…
Bölünemez büyüklükteki tarım arazilerinde bölünemez büyüklük;
– Mutlak tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar,
– Dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar,
– Örtü altı tarım yapılan arazilerde 0,3 hektar
– Marjinal tarım arazilerinde 2 hektardır.
Tarım arazileri bu büyüklüklerin altında ifraz edilemiyor, bölünemiyor veya küçük parçalara ayrılamıyor.. Ancak çay, fındık, zeytin gibi özel iklim ve toprak istekleri olan bitkilerin yetiştiği yerler ile seraların bulunduğu alanlarda, yörenin arazi özellikleri daha küçük parsellerin oluşmasını gerekli kıldığı takdirde, Bakanlığın uygun görüşü ile daha küçük parseller oluşturulabiliyor.
Bakanlığın uygun görüşü ile kamu yatırımları için ihtiyaç duyulan yerler hariç olmak üzere tarım arazileri, belirlenen büyüklükteki parsellerden daha küçük parçalara bölünemiyor.
Birlikte mülkiyet olarak tasarruf edilen hisselerin üçüncü şahıslara satılması, devredilmesi veya rehin edilmesi yasaklanmış olduğundan hisselerin aynen veya parçalara ayrılmak suretiyle üçüncü kişilere satışı, devri veya rehin edilmesine yönelik talepler karşılanmıyor.
Ancak, birlikte mülkiyet olarak tasarruf edilen bölünemez büyüklükteki tarım arazilerinde paydaşların veya iştirakçilerin tamamının birlikte katılımıyla hisselerini üçüncü bir kişiye satmaları, devir etmeleri veya tarım arazisinin tümünü rehin etmelerinde bir sakınca bulunmamaktadır. Buna ilave olarak, paydaşlar kendi aralarında paylarını birbirlerine satış yapabiliyor, devredebiliyor.
Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com