Toprak, topografya ve iklimsel özellikleri tarımsal üretim için uygun olup, hâlihazırda tarımsal üretim yapılan veya yapılmaya uygun olan araziler tarım arazileri olarak karşımıza çıkıyor. Peki tarım arazileri bölünebilir mi? Tarım arazilerinin bölünme şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Tarım arazileri bölünebilir mi?
Tarım arazileri devri yönetmeliği, 31 Aralık 2014 tarihinde 29222 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Söz konusu yönetmelik, tarımsal arazilerin devri, miras yolu ile intikali, değerlemesi, yeter gelirli arazi büyüklüğü ve ekonomik bütünlüğüne ilişkin hükümler ile ehil mirasçıya ait niteliklerin tespitine ilişkin usul ve esasları belirliyor.
Mayıs 2014’te yapılan ve Aralık 2014’te yönetmeliği hazırlanan esaslara göre; Taşınmaz malikinin aynı ilçe sınırları içinde tarımsal nitelikli tek arazisi olması durumunda bu taşınmaz malın devri yapılabiliyor. Peki tarım arazileri bölünebilir mi? Tarım arazilerinin bölünme şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
İlgili yönetmelik gereğince tarım arazilerinde bölünemez büyüklüklerin altında bir parsel oluşturulamıyor. Alınan kararlar doğrultusunda tarım arazileri bu büyüklüklerin altında ifraz edilemiyor, bölünemiyor veya küçük parçalara ayrılamıyor .Ancak çay, fındık, zeytin gibi özel iklim ve toprak istekleri olan bitkilerin yetiştiği yerler ile seraların bulunduğu alanlarda, yörenin arazi özellikleri daha küçük parsellerin oluşmasını gerekli kıldığı takdirde, Bakanlığın uygun görüşü ile daha küçük parseller oluşturulabiliyor.
Bakanlığın uygun görüşü ile kamu yatırımları için ihtiyaç duyulan yerler hariç olmak üzere tarım arazileri, belirlenen büyüklükteki parsellerden daha küçük parçalara bölünemiyor.
Birlikte mülkiyet olarak tasarruf edilen hisselerin üçüncü şahıslara satılması, devredilmesi veya rehin edilmesi yasaklanmış olduğundan hisselerin aynen veya parçalara ayrılmak suretiyle üçüncü kişilere satışı, devri veya rehin edilmesine yönelik talepler karşılanmıyor.
Ancak, birlikte mülkiyet olarak tasarruf edilen bölünemez büyüklükteki tarım arazilerinde paydaşların veya iştirakçilerin tamamının birlikte katılımıyla hisselerini üçüncü bir kişiye satmaları, devir etmeleri veya tarım arazisinin tümünü rehin etmelerinde bir sakınca bulunmuyor. Buna ilave olarak, paydaşlar kendi aralarında paylarını birbirlerine satış yapabiliyor, devredebiliyor.
Miras kalan tarla paylaşımı 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com