İstanbul Fatih Belediyesi tarafından hazırlanarak hayata geçirilen projeler Tarihi Yarımada’yı vazgeçilmez kılıyor. Yarımada’da 12 yıl içerisinde 360 restorasyona imza atan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir “Tarihi eserler bizim genlerimiz” diyerek, geçmişi geleceğe taşıyan adımlarından bahsetti.
Başkanlığı süresince, Yarımada içerisindeki tarihi yapıların 360 tanesini hayata döndüren Demir, “Meydanlar, kentlerinin kimliğini yansıtır. ‘Meydanları gören binalar da bu dokuya sahip olmadır’ dedik ve hem bulundukları bölgenin tarihini yansıtan hem insanların ruhunun dışarıya yansımasına olanak veren, her biri kendine özgü, birbirini kopyalamayan, kendi kimliklerini yansıtan kişilikli binalar tasarladık” diyerek meydanlara eşlik eden cephe çalışmalarına değindi.
Tarihi Yarımada’ya Odabaşı Meydanı, Sümbül Efendi Meydanı, Seyid Ömer Meydanı, Karagümrük Meydanı, Çarşamba Meydanı, Yavuz Selim Meydanı, Edirnekapı Meydanı olmak üzere yedi yeni meydan eklediklerini kaydetti.
Yok olmuş 26 cami hayata döndü
Tarihi Yarımada’nın her köşesinde zamana yenik düşen medreseleri ve camileri yenileyen Fatih Belediyesi, kaybolan 26 camiyi yeniden yaptı. Demir “Yok olmuş 26 tane camiyi, eski haritalardan aldığımız bilgi ve belgelere dayanarak yeniden yaptık. Soyut kültürel mirasımızı somutlaştıran değerlerimizi hayata döndürdük” diye konuştu.
Modern hayatı tarihe taşıdı
Eminönü’nde Yeni Camii ile Mısır Çarşısı arasında kalan kısım yeniden düzenlenerek yepyeni bir meydan halini aldı. Yılların verdiği hasar ve kötü kullanımın sonucu oluşan tahribat ortadan kaldırıldı. Yeni Camii Meydanı eski, dağınık ve yıpranmış görüntüsünden kurtularak vatandaşın tüm ihtiyaçlarını karşılar hale geldi. Yenilemesi üç yılı bulan Yeni Camii Meydanı’nı sadece meydan olarak tanımlamak doğru olmaz. Yapılan yollarıyla birlikte 5400 m² kullanım alanına sahip, ışık ve su oyunları içeren orta havuzlarıyla geçmişi geleceğe taşıyarak, İstanbullular’ın şehrin keşmekeşinde durup soluk alabilecekleri bir alana dönüştü. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği Yeni Camii Meydanı’nda 300 m² alana sahip yürüyen rampa ile ulaşımı sağlanan yer altı tuvaletiyle meydanın modern hayata uyumluluğu sağlandı.
Nereden nereye…
İkinci Sulanahmet Medresesi’nin çatısı kapatıldı. Çehresi ile birlikte, iç cepheleri de tarihi dokulara zarar verilmeden yenilendi.
Bugün Gazetesi