1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu esaslarına göre bazı taşınmaz mal sahipleri emlak vergisinden muaf oluyor. Peki tarihi eserler emlak vergisinden muaf mı? diyorsanız işte yanıtı…
Tarihi eserler emlak vergisinden muaf mı?
1319 sayılı kanuna göre gayrimenkul sahipleri her sene devlete vergi ödüyor. Bu vergi ödemesi yılda iki eşit taksit halinde yapılıyor. Vergi için ödenecek tutar taşınmaz malın değeri üzerinden emlak vergisi oranının hesaplanmasıyla bulunuyor.
Emlak vergisinden muaf olunabilmesi 200 m2’yi geçmeyen tek meskene sahip olmak gerekiyor. Tek meskenin yanı sıra herhangi bir yazlık, dağ evi gibi bir başka eve sahip olmamak gerekiyor.
Tek ev şartını yerine getiren aşağıdaki özelliklere sahip kimseler sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabiliyor.
* Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar
*Emekliler
*Hiçbir geliri olmayanlar
*Şehit yakınları
*Dul ve yetimler
*Gaziler
* Ev hanımları emlak vergisinden muaf oluyor.
Ancak vergiden muaf olan kimselerin, bir dilekçe ile belediyeye müracaat etmeleri gerekiyor. Peki tarihi eserler emlak vergisinden muaf mı? diyorsanız işte yanıtı…
Tarihi eser binalar için emlak vergisinden muaftı. Ancak, 6552 sayılı Torba Yasa’yla bu muafiyete sınırlamalar getirildi.
Yasada yer alan 98. madde gereğince 2015 tarihi itibariyle Boğaz’daki köşk, yalı gibi tarihi değeri olan binaların emlak vergisi tam olarak yatırılıyor.
Boş araziye emlak vergisi ödenir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com