Ulucanlar bölgesinin eski esnaflarından terzi Kanber Doğan, “Altındağ Belediyesi, Ankara’nın tarihini ayakta tutmak için evlerin sahiplerine evrak gönderdi. Yasaya vurgu yaparak restore etmelerini ya da belediyeye satmalarını istedi. Onlarca vatandaş restore edemediği için evini belediyeye sattı ancak büyük firmalar ve avukatlar insanların evini satın alıp belediyeye dava yoluyla değerinin üstünde satmaya başladı. Bu kişiler her hafta gelip ev arıyorlar. Bugünlerde bu durumda patlama oldu, önüne gelen belediyeye dava açıyor” dedi.
EVLERİN YARISINI ALDILAR
Söz konusu durumun her geçen gün arttığına dikkat çeken Doğan, “Belediyenin kamulaştırma hakkına karşılık mahkeme yoluyla kârlarını artıran bu kişiler bölgedeki evlerin yarısını bu yolla satın aldı” diye konuştu. Doğan, “Maalesef Hamamönü, Samanpazarı ve Ulucanlar bölgesi rantın ve fırsatçıların tuzağında. 1000-1500 evin bulunduğu buralarda vatandaşın malı, üç kuruşa elinden alınıp belediyeye satılıyor. Avukatlar vatandaştan ucuza alıp belediyeyi mahkemeye veriyor. Kamulaştırma Kanununa rağmen ben tapulu mülkümü vermek istemiyorum diyerek belediyeyi dava ediyor. Belediye bir şekilde anlaşmak zorunda kalıyor. Bu yolla belediyeye açılmış onlarca dava var” diye konuştu.
“1 MİLYON TL’YE FIRLADI”
Söz konusu kişilerin belediyeye karşı yüzde 50-60 kar ettiklerini ifade eden esnaf Doğan, şunları söyledi: “Restorasyon avı tarihi evleri patlattı. Evlerin değeri üç yılda yaklaşık üç kat arttı. Normalde evin metrekaresi 650 TL’ye alınırken bu avukat ve firmalardan sonra bin 700 TL’ye çıktı. Zamanında 100 TL’ye aldıkları evi şimdi belediye büyük şirket üzerinden dava açarak 1 milyona satmaya kalkıyorlar. Şu anda buradaki evlerin fiyatları el yakıyor. Restorasyon işinden rant çıkaran fırsatçıların ardından şehir dışından onlarca insan geliyor evlere sahip çıkıyor ‘Burası benim dedemin, büyükannemin eviydi, geri istiyorum’ diyor.”
MAL SAHİPLERİ UYANIK OLSUN
Bölgenin “Tarihi Koruma Projesi” kapsamında üç yıl önce restore edilmeye başlandığını ve mahkemeye yansıyan evlerin olduğunu belirten Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ise SABAH Ankara’ya şu bilgileri verdi: “Belediye’nin orada kamulaştırma yetkisi var ancak mal sahibini de korumak zorundayız. Biz üç teklif sunuyoruz en son kamulaştırıyoruz. Proje kapsamında tüm evleri restore etmek durumundayız. Dava edilen evlerde mahkemenin belirlediği fiyatı ödemek zorundayız ancak çok uçuk meblağlar ise ret hakkımız var. Tabii projeyi bozamayacağımız için de uzayan sürecin ardından anlaşma yoluna gidiyoruz. Evinin değeri 40 bin TL olup evler değerlenince 400 bin TL isteyenler bile var. Biz vatandaşı mağdur etmiyoruz ricam, mal sahipleri fırsatçılara karşı uyanık olsun.”
Sabah Ankara