Tapunun krediye uygunluğu nasıl anlaşılır?

Tapunun krediye uygunluğu nasıl anlaşılır

Vatandaşlar ev sahibi olmak için bankaya kredi başvurusunda bulunuyor. Peki Tapunun krediye uygunluğu nasıl anlaşılır? Krediye uygun ev nasıl alınır? diyorsanız işte yanıtı…

Tapunun krediye uygunluğu nasıl anlaşılır?
Konut kredisi uygulaması, her ne kadar birçok insanın ev sahibi olmasını sağlasa da dikkatli olunmadığı takdirde, olumsuz durumlara yol açabiliyor. Ev sahibi olurken problem yaşamak istemiyorsanız bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor.

Konut fiyatlarını etkileyen unsurların başında il ve ilçe gelir. Gelir düzeyinize göre, ödemelerinizi zorlamayacak ev tercih etmek, sıkıntı yaşamanızı önlüyor.

Alınacak evin yapısı, yaşı, sağlamlığı ve bölgesi kredi çekmenizi kolaylaştırabilirken aynı zamanda kredi çekmenize engel de olabiliyor. Peki Tapunun krediye uygunluğu nasıl anlaşılır? Krediye uygun ev nasıl alınır? diyorsanız işte yanıtı…

Krediye uygunluk durumu, yeni bir inşaattan mı yoksa ikinci el bir binadan mı ev alındığına göre izlenecek adımlarla belirlenebiliyor.

Sıfır konut inşaatının yüzde 80’in tamamlanmış olması gerekiyor. Bu oran bankalara göre değişiklik gösterebiliyor. Dubleks dairelerin tek bir daire olarak kullanılacak şekilde yapılması gerekiyor.

Projeye aykırı olarak ikinci kata bir kapı açıp farklı ve bağımsız bir daire haline getirilmesi durumunda konut kredisi kullanılmıyor.Konutun tapudaki niteliğinin “mesken” olması gerekiyor.

Konutun ikinci el olması durumunda özellikle 10 yıl ve öncesinde yapılan binalarda mevzuatta çok değişiklik olması nedeni ile krediye uygunluk konusunda sorunlar yaşanabiliyor.

İkinci el konutun tapudaki niteliğinin “mesken” olması gerekiyor.Konutun kat mülkiyetli olması gerekiyor.Konut tapusu üzerinde herhangi bir haciz kaydı olmaması gerekiyor.

Kat mülkiyetine geçişte tapunun değişmesi!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com