Tapunun eşe devri hem bedelli hem de bedelsiz olarak yapılabiliyor. Peki tapunun eşe devri nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Gayrimenkullerin tapu devir işlemleri, taşınmazların bağlı olduğu tapu dairelerinde gerçekleşiyor.Peki tapunun eşe devri nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Tapunun eşe devri hem bedelli hem de bedelsiz olarak yapılabiliyor. Bu işlemin gerçekleşmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu dairesinde yapılan bu devir işlemi için birtakım masrafların ödenmesi gerekiyor. Ödenecek masraf ve ödemelerin yapılması gereken bankalar, müdürlük tarafından mesaj yolu ile bildiriliyor.
Tapunun eşe devri bağış yoluyla yapılacak ise gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden Binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.
Eşe devir satış yolu ile yapılacaksa gayrimenkullerin alım satım işlemleri için, taşınmaz malın gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor. Örneğin satış bedeli 100 bin TL olan bir taşınmaz mal için 2 bin TL ödeniyor.Bu bedeli hem alıcının hem de satıcının ayrı ayrı ödemesi gerekiyor.
Tapuda eşe devir için istenen bazı belgeler de bulunuyor. İşte Tapunun eşe devri için gerekenler…
– Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi
– Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,
– Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.
– Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.
– Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.
Ev satışında tapu masrafları kime aittir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com