Bir gayrimenkulün tapu kütüğünde, mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile şerh konulabiliyor. Peki tapudan şerh nasıl kaldırılır? İşte tapudan şerhin kaldırılması…
Tapu üzerine konulacak şerh ile, mal sahibinin haklarını kısıtlamak adına tapu kütüğüne kişisel ve temlik hakları belirtilebiliyor.
Şerhler; kişisel haklar, temlik hakkını kısıtlayan veya yasaklayan şerhler, tescille ilgili geçici şerhler niteliğinde oluyor.Şerh konulabilmesi için hak sahibi gerekli evraklar ile birlikte Tapu Müdürlüğüne müracaat edebiliyor. Müracaat sırasında şerh talebini içeren dilekçenin de verilmesi gerekiyor.
Tapuya şerh koyma dilekçesi, talep edilen hakkın türüne göre değişkenlik gösteriyor. Şerh için belirlenen masrafların da ödenmesi gerekiyor.Peki tapudan şerh nasıl kaldırılır? İşte tapudan şerhin kaldırılması…
Tapu şerhi, şahsi hakkın sona ermesi veya şerh süresinin dolmuş olması durumunda ortadan kalkıyor. Süre bitince tapu memuru şerhi kendiliğinden siliyor.
Şufa, vefa ve iştira haklarında en çok 10 sene, gayrimenkul satış vaadinde ise 5 sene olarak karşımıza çıkıyor.
Taraflardan biri şerhin kaldırılması için dava açabiliyor. Bu konudaki yargıtay kararları aşağıda yer alıyor:
T.C.
YARGITAY
Ondördüncü Hukuk Dairesi
E: 2006/6272
K: 2006/7643
T: 28.06.2006
TAPU KÜTÜĞÜNDEKİ ŞERHİN KALDIRILMASI
Özet: Bir şerhin tapu kütüğüne işlenmesi hakkında yasa hak sahibine doğrudan işlem yapma yetkisi tanımamışsa; şerhin yapılabilmesi için taraflar arasında ayrıca bir şerh anlaşması olmadan, özellikle Türk Medeni Kanunu ‘nun 683. maddesinde malike tanınan yetkileri kısıtlayıcı sonuç doğuracak biçimde tapu kütüğüne şerh düşülemez.
4721 s. TÜRK MEDENÎ KANUNU [Madde 638]
Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 21.09.2005 gününde verilen dilekçe ile şerhin kaldırılması istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 14.02.2006 günlü hükmün Yargıtay’ca incelenmesi davalı belediye vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
Dava, tapu kütüğüne yasaya aykırı olarak işlenen tedbir şerhinin kaldırılması istemi ile açılmıştır.
Mahkemece, istek hüküm altına alınmış, kararı davalı Yenimahalle Belediye Başkanlığı vekili temyize getirmiştir.
Türk Medeni Kanunu’nun 1009, 1010 ve 1011. maddelerinde tapu kütüğüne şerh verilecek haklara ilişkin düzenlemeler yapılmış, ancak bazı özel kanunlarda da aynı konuda hükümler getirilmiştir. Şerhler genellikle kütüğe kişisel hakların kuvvetlendirilmesi, malikin temlik hakkının kısıtlanması, temlik hakkının yasaklanması veya geçici şerhin tapu kütüğüne yazılması şeklinde işlem görür. Somut olayda; davalı Belediye Başkanlığınca Tapu Sicil Müdürlüğünden istenmesi üzerine konulan şerhin amacı kayıt maliki olan davacının temlik hakkını yasaklamaktır. Eğer bir şerhin tapu kütüğüne işlenmesi hakkında yasa hak sahibine doğrudan işlem yapma yetkisi tanımamışsa, şerhin yapılabilmesi için taraflar arasında ayrıca bir şerh anlaşmasının varlığı gerekir. Yoksa taraflardan birinin talebi üzerine, özellikle Türk Medeni Kanunu’nun 683. maddesinde malike tanınan yetkileri kısıtlayıcı sonuç doğuracak biçimde tapu kütüğüne şerh düşülemez.
Dava konusu olayda tedbir şerhi davalı idarenin tek yanlı istemi ile yasaya aykırı biçimde kütüğe işlendiğinden, şerhin mahkemece kaldırılmasında yasaya aykırı bir yön yoktur.
Yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve tüm dosya içeriğine göre davalı Belediye’ nin temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun hükmün (ONANMASINA), 28.06.2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Tapuya şerh koydurma masrafı 2015!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com