Yabancı uyruklu vatandaşlar, yasal sınırlara uymak kaydı ile Türkiye’den taşınmaz satın alabiliyor. Peki Tapuda yabancılardan istenen belgeler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Tapuda yabancılardan istenen belgeler!
Yabancı uyruklu vatandaşlara gayrimenkul satışı yapılabilmesi için alıcının ”Ülkemizde Taşınmaz ve Sınırlı Ayni Hak Edinebilen Ülke Vatandaşlarından olması ve Edinim Şartları”nı taşıması gerekiyor.
Yabancı uyruklu kişilere ev satışı müracaatı; Gayrimenkul maliki veya yetkili temsilcisinin, Tapu Müdürlüğü’ne ön başvuru yapması gerekiyor. (Ön başvurular genellikle öğle tatilinden önce, Tapu Müdürlüğü’nde sıra numarası alınarak yapılır.)
Ön başvuru şartlarında eksiklik olması ve tamamlanabilecek durumda olması halinde ön başvuru dosyası bekletiliyor. Ayrıca yabancıların yasal sınırlamalara uymaları da zorunlu oluyor.
Yabancıların da tapu daişlem yapabilmeleri için istenen belgeleri temin etmesi ve tapu harcı ödemesi gerekiyor. Peki Tapuda yabancılardan istenen belgeler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Yabancıların tapu işlemleri için gerekli belgeler şu şekilde sıralanıyor:
-Taşınmazın Tapu Senedi Belgesi veya köy/mahalle, ada, parsel, bina, bağımsız bölüm bilgisi,
-Kimlik belgesi veya pasaport (Gerektiğinde tercümesi ile birlikte),
-İlgili Belediyeden, taşınmazın ”Emlak Rayiç Değeri Belgesi”nin alınması,
-Binalar için (konut, işyeri… vb.) zorunlu deprem sigortası poliçesi,
-Satıcının 1 adet, alıcının 2 adet fotoğrafı (son 6 ay içinde, 6×4 ebadında).
-Türkçe bilmeyen taraf varsa yeminli tercüman,
-Yurt dışında düzenlenen vekaletname ile işlem yapılması halinde, tercümesiyle beraber vekaletnamenin aslı veya onaylı örneği.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com