Gayrimenkul sahibi evlenen bayanların da soyisim değişiminden dolayı tapuda değişiklik yapılması istenebiliyor. Peki Tapuda soyisim değişikliği nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Tapuda soyisim değişikliği nasıl yapılır?
Tapu sicilinde yapılan isim yanlışlıkları, ilgilisinin açacağı bir davayla düzeltilebiliyor. Söz konusu mahkeme gayrimenkulün yer aldığı Sulh Hukuk Mahkemelerine açılıyor. Davayı, tapuda isim değişikliği yapacak olan kişiler açabiliyor.
Tapu sicilindeki isim yanlışlığının düzeltilmesi için nüfustan alınacak bütün belgeler-özellikle tespit bilirkişilerin sağ olup-olmadıkları, kayıt malikinin nüfus kaydı, kayıt maliki dışında aynı ad-soyadında ikinci bir kimsenin olup-olmadığı ve tapu kayıtlarında yazılı olan ad ve soyadında birisinin olup olmadığı, veraset ilamına göre dahili davacılar belirlenmiş oluyor.
Gayrimenkul sahibi evlenen bayanların da soyismi değişminden dolayı tapuda değişiklik yapılması da istenebiliyor. Peki Tapuda soyisim değişikliği nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
1458 Sayılı “Sicil Üzerinde Yapılmış Olan Hataların Tashihi” Konulu Genelge gereğince soyisim tapuya yanlışlıkla farklı olarak yazıldıysa dava açılmadan, söz konusu yanlışlık düzeltilebiliyor. Genelgeye göre soyisim yanlışlığı istek durumunda tapu sicili müdürü tarafından düzeltiliyor.
Bunun yanı sıra evlenmiş veya boşanmış varlıklı bayanların soyisim değişikliği halinde dava açarak soyisim değişikliğini gerçekleştirmesi ve harç parasını ödemesi gerekiyor.
Ancak boşanırken, hakime, boşandıktan sonra kocasının soyismini kullanmak istediğini bildiren bayanlar, kocanın da onayı alınarak aynı soyadını kullanabiliyorlarsa, soyisim değişikliği olmadığı için harç ödemiyor.
Tapu isim tashihi dava dilekçesi!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com