Malikin soyadının yanlış yazılması ya da hiç yazılmaması gibi tapu isim yanlışlıkları durumunda tapu isim tashihi davası açılıyor. Peki
tapuda isim tashihi davası nerede açılır? diyorsanız işte yanıtı…
Tapuda isim tashihi davası nerede açılır?
Tapuda isim yanlışları tapulama ve kadastrolama hizmetleri sırasında tespit yapılırken meydana gelebiliyor. Örneğin, malikin soyadının yanlış yazılması ya da hiç yazılmaması, malikin baba adının yanlış yazılması, malikin cinsiyetinin yanlış yazılmış olması gibi hatalar idari yönden kaynaklanan hatalar olarak kabul ediliyor.
Tapu işlemlerinde yapılan hataların düzeltilmesi durumunda 1193 sayılı genelgenin uygulanması isteniyor. Bu genelge uyarınca tashih işlemleri tapu sicil muhafızlıkları tarafından yapılabiliyor.
Tapu sicil muhafızlıklarında yapılan tescil işlemlerine yardımcı olan ve diğer idareler veya mahkemeler tarafından düzenlenen belgelerde bu idarece düşülen hatalar da yine aynı idarenin doğru durumu belirleyen resmi belgelerine dayandırılarak düzeltilmesi istenebiliyor.
İdari yönden kaynaklanan hatalar olduğu için harçlar kanunun 59 ncu maddesine göre harç alınmadan hataların düzeltilmesi gerekiyor.
Tapuda isim düzeltme davası olarakta bilinen tapu tashihi davasının tarafları isim tashihi yapacak olan kişi ile, kadastro ve tapulama hizmetlerinden doğan hatalar ve diğer idarelerin sebep olduğu hatalar olduğu için işlemi yapan kişiler oluyor. Peki
tapuda isim tashihi davası nerede açılır? diyorsanız işte yanıtı…
Söz konusu dava mahkeme taşınmazın yer aldığı Sulh Hukuk Mahkemelerine açılıyor. Tapuda isim tashihi için mahkemeye bir dilekçeyle başvuruda bulunulması gerekiyor.
Tapuda isim tashihi davası dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com