Tapuda intifa hakkı nasıl kaldırılır?

tapuda-intifa-hakki-nasil-kaldirilir

İntifa hakkı, taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde kurulabiliyor. Peki Tapuda intifa hakkı nasıl kaldırılır? diyorsanız işte tapuda intifa hakkının kaldırılması…

Tapuda intifa hakkı nasıl kaldırılır?
Bir kişinin bir mal üzerinde ömür boyu kullanma hakkına sahip olduğu hak intifa hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Tüzel kişilerin de en çok 100 yıl ile sahip olabildiği intifa hakkı Tapı Müdürlüğünde tesis edilebiliyor.

İntifa hakkına sahip kişiler mala sahip olmuyor. Böylece mal üzerinde herhangi bir tasarruf yetkisinde de bulunamıyor. Peki Tapuda intifa hakkı nasıl kaldırılır? diyorsanız işte tapuda intifa hakkının kaldırılması…

İntifa hakkının kaldırılması…

İntifa hakkı;
– Bu haktan bedelli veya bedelsiz feragat (vazgeçme) sebebiyle,
– Süre varsa sürenin dolması sebebiyle,
– Hak sahibinin ölümü sebebiyle,
– Mahkeme kararı ile terkin edilir.

İntifa hakkının kaldırılması için tescil istem belgesi düzenleniyor. Hak sahibinin ölümü nedeniyle terkin halinde hak sahibinin ölü olduğunun nüfus kayıt örneği veya veraset senedi ile kanıtlanması gerekiyor. Diğer hallerde herhangi bir belge istenmiyor.

İstemde bulunanın hak sahibi olduğunun nüfus cüzdanı,pasaportla veya avukatlık kimliği ile belirlenmesi ve vesikalık fotoğraf, T.C.Kimlik ve vergi numarası istenmesi gerekir. Temsilci varsa temsil belgesi de aranır.

Bu işleme konu olan gayrimenkulün ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere, bildirilen değer üzerinden binde 68,31 oranında tapu harcı, kuru mülkiyet sahibinden tahsil ediliyor.

İntifa hakkı sahibinin vefatı sebebiyle terkininin söz konusu olduğu durumda ise, sadece terkin harcı tahsil ediliyor.

İntifa hakkı maliyeti 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com