Tapu alım satım işlemi için ödenecek tapu harcı, gerçekleşen satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Peki 2016 yıında tapu alım satım harcı nasıl hesaplanır? İşte tapuda alım satım harcı hesaplama 2016…
Tapuda alım satım harcı hesaplama 2016!
Gayrimenkul alım satım işlemelerinde,ödenmesi gereken hizmet bedeli olarak karşımıza çıkan bedele tapu harcı adı veriliyor. Tapu alım satım harcı, taşınmaz alım – satım işlemleri sırasında vatandaştan tahsil edilen tapu hizmetlerinin bedeli olarak alınıyor. Tapu harcı yatırılmadığı takdirde tapu işlemleri yapılamıyor.
Tapu alım satım harcı hesaplama işleminde 2016 yılı oranı binde 20 olarak belirlendi. Yani gayrimenkulün tapu dairesindeki tapu devir işlemleri için taşınmazın asıl satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı ödemesi, hem satıcı olan mülk sahibi hem de alıcı ayrı ayrı olarak yapılıyor.
Peki 2016 yıında tapu alım satım harcı nasıl hesaplanır? İşte tapuda alım satım harcı hesaplama 2016…
Örneğin değeri 400 bin TL olan bir ev aldığınızı düşünelim Bu ev için hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı 8 bin TL’lik tapu harcı ödemek zorunda.
Ayrıca, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2016 yılı Tarifesine göre yüzde 87,25 TL olan tapu döner sermaye bedeli de ödeniyor.
Satış işleminin emlakçı ile yapılması halinde; Tapuda ödenecek masraflar arasında hem tapu harçlarının yanı sıra emlakçı komisyonu da bulunuyor.
Emlakçıya da gerçekleşen satış bedeli üzerinden, alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV ödeniyor.
İşyeri tapu masrafı ne kadar 2016?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com