Tapu trampa, bir malın başka bir malla değiştirilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Bu işlem için harç ödenmesi de yapılması gerekiyor. Peki tapu trampa harcı 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…
Trampa diğer adıyla takas, bir malın başka bir malla değiştirilmesi işlemi olarak biliniyor. Değiştirilecek mallar taşınır veya taşınmaz olabiliyor.
Takas edilecek taşınmaz malların değerlerinin birbirine eşit olması zorunluluğu bulunmuyor. Değerler arasında eşitlik olmadığı zaman, aradaki fark bir miktar para ödenerek denklik sağlanabiliyor.
Tapu sicil müdürlüğünün takas değerlerini eşitlemek konusunda bir müdahale yetkisi bulunmuyor. Değer eşitliği için ödenecek bir bedel işlem sırasında peşin ödenmeyerek, ileride ödenecekse bunun için kanuni ipotek tesis edilebiliyor. Farklı il ve ilçelerde bulunan taşınmaz malların trampa yapılması mümkün oluyor.
İstemin yapıldığı tapu sicil müdürlüğünce, diğer ilçe tapu sicil müdürlüğünden kayıt örneği ve yetki istenerek işlem sonuca bağlanıyor.
Tapu Müdürlüklerinde gerçekleştirilen trampa işlemleri karşısında trampa harcının da ödenmesi gerekiyor.
Borçlar Kanunu gereğince, trampa işlemlerinde satışa ilişkin esaslar kullanılıyor. Peki tapu trampa harcı 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…
Devlet tarafından, her sene belirlenen tapu takas harcı, her iki taraftan ayrı ayrı binde 20 oranında tahsil ediliyor.
Tapu trampa işlemi için dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com