Tevhit işlemi ile iki veya ikiden fazla tapu birleştirilerek tek tapu yapılabiliyor. Tevhit için belli oranlarda harçlar ödenmesi gerekiyor. İşte tapu tevhit harçları 2016…
Tapu tevhit harçları 2016!
Tapu tevhit işlemi tapu birleştirme işlemi olarak da biliniyor. 2010/4 sayılı genelgede birleştirme (tevhit); “Birbirine bitişik birden çok parselin bir parsel haline dönüştürülmesini” ifade eder, şeklinde tanımlanıyor.
Tapu sicilinde ayrı kayıtlı ve birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malın tek bir parsel halini alması işlemi olan tevhit ile aynı veya değişik kişilere ait gayrimenkullerin birleştirilmesi mümkün olabiliyor.
Tapu tevhit işleminin yapılabilmesi için öncelikle tapu kadastro müdürlüğüne başvuru yapılıyor. Onaylama işlemi, müracaatın belediyelere veya valiliklere intikalinden itibaren en geç 30 gün içinde sonuçlandırılması gerekiyor ve tescil veya terkini için 15 gün içinde tapuya bildirilmesi gerekiyor.Tapu daireleri, tescil veya terkin işlemini bir ay içinde sonuçlandırmak zorunda oluyor.
Tevhit için belli oranlarda harçlar ödenmesi gerekiyor. İşte tapu tevhit harçları 2016…
Tapu tevhit harçları 2016…
Birleştirme
Taşınmazın yüzölçümüne bakılmaksızın ve yöresel katsayı uygulanmaksızın (n-1)x 130,25 TL formülü ile hesaplanan döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilir (n=Birleşen Parsel Sayısı).
Tevhit harcı 2016
a)Tevhit işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38)
b) (5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 11,38)
c)Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 4,55)
İki arsanın birleştirilmesi nasıl olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com