Tapu tescil davasında zamanaşımı süresi!

tapu-tescil-davasinda-zamanasimi-suresi

Tapu tescil dava açmak için bir dilekçe ile taşınmazın bulunduğu yerin Asliye Hukuk Mahkemesine müracaat ediliyor. Peki tapu tescil davasında zamanaşımı süresi ne kadar?

Tapu tescil davasında zamanaşımı süresi!
Taşınmaz malın mülkiyetinin kazanılması, tescille oluyor. Miras, ahkeme kararı, cebrî icra, işgal, kamulaştırma hâlleri ile kanunda öngörülen diğer hâllerde, mülkiyet tescilden önce kazanılıyor.

Ancak, bu hâllerde malikin tasarruf işlemleri yapabilmesi, mülkiyetin tapu kütüğüne tescil edilmiş olmasına bağlı oluyor.

Medeni Kanun esaslarıgereğince, geçerli bir hukukî sebep olmaksızın tapu kütüğüne malik olarak yazılan kişi, taşınmaz üzerindeki zilyetliğini davasız ve aralıksız olarak on yıl süreyle ve iyiniyetle sürdürürse, onun bu yolla kazanmış olduğu mülkiyet hakkına itiraz edilemiyor.

Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmaz malı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebiliyor.

Dava, taşınmaz malın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesine bir dilekçe ile yapılacak müracaat ile açılıyor. Peki tapu tescil davasında zamanaşımı süresi ne kadar?

Tapu tescil davası olağan zamanaşımı
Geçerli bir hukukî sebep olmaksızın tapu kütüğüne malik olarak yazılan kişi, taşınmaz üzerindeki zilyetliğini davasız ve aralıksız olarak on yıl süreyle ve iyiniyetle sürdürürse, onun bu yolla kazanmış olduğu mülkiyet hakkına itiraz edilemez.

Tapu tescil davası olağanüstü zamanaşımı
Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir.

Aynı koşullar altında, maliki tapu kütüğünden anlaşılamayan veya yirmi yıl önce ölmüş ya da hakkında gaiplik kararı verilmiş bir kimse adına kayıtlı bulunan taşınmazın tamamının veya bölünmesinde sakınca olmayan bir parçasının zilyedi de, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir.

Tapu tescil davası dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com