Tapu tahsis belgesi, kişiye mülkiyet değil kullanım hakkı veriyor. Tapu tahsis belgelerinin tapuya çevrilmesi gerekiyor. Peki tapu tahsis belgesinin geçerlilik süresi ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu tahsis belgesinin geçerlilik süresi!
Tapu tahsis belgesi, 2981 sayılı kanun çerçevesinde belirlenen konulara göre; hazineye, belediyeye, vakıflar genel müdürlüğüne ya da il özel idaresine ait araziler üzerinde yapılan konutlar olarak biliniyor.
Ancak tapu tahsis belgesinin tapu özelliği kazanabilmesi için belirli koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Bu şartlar arsında en önemlisi ise, devletin geçici bir belge statüsünde olan tapu tahsis belgesi vermesinden sonraki süreçte, yine belediye tarafından yapılacak olan bir sonraki imar plan değişikliğine kadar, söz konusu konutun hane sahibi tarafından yıkılmaması durumu olarak biliniyor.
Tapu tahsis belgeleri kadastro planları ve ıslah imarları yapıldıktan sonra hak sahiplerine verilecek olan esas tapuyu teşkil ediyor. Peki tapu tahsis belgesinin geçerlilik süresi ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…
6306 sayılı yasada tapu tahsisi belgesinin geçerliliği ile ilgili bilgilere yer veriliyor. Çünkü bu yasanın geçici maddesiyle Mayıs 2015 sonu itibari ile 775 sayılı Gecekondu Mevzuatına göre başvuruların iki sene içerisinde tamamlanmış olmasını öngörüyor.
Yani bu tarih 2015 sonunu işaret ediyor. Ancak, 2981 sayılı yasa kapsamında tapu tahsis belgesi olan vatandaşların tapu tahsis belge süreleri 3 yıl süreyle uzatılmış olarak karşımıza çıkıyor.
Tapu tahsis belgesi ile satış yapılabilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com