2981 sayılı İmar Affı Kanunu göre hazine, belediye, il özel idaresine ait veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün idare ettiği arsa veya araziler üzerinde, gecekondu sahiplerince yapılmış yapılar, 12 nci madde hükümlerine göre tespit ettirildikten sonra, kayıt maliki kamu kuruluşunca bu yer hak sahibine tahsis edilir ve bu tahsisin yapıldığı tapu sicilinin beyanlar hanesinde gösterilerek ilgilisine tapu tahsis belgesi veriliyor.
Tapu tahsis belgesi, ıslah imar planı veya kadastro planları yapıldıktan sonra hak sahiplerine verilecek tapuya esas teşkil ediyor.
Ancak islah imar planı veya kadastro planları ile belirlenen alanlarda tapu tahsis belgesi yerine hak sahiplerine doğrudan tapuları verilebiliyor.Peki tapu tahsis belgesi devredilebilir mi?
Tapu tahsis belgesi devri satış vaadi sözleşmesi ile mümkün oluyor.Ancak, tapusuz mallara ilişkin satış vaadi, gerçek anlamda bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi olmuyor.
Buna karşın hepten geçerli olmasına da bir engel teşkil etmiyor. Çünkü tapusuz taşınmazlara ilişkin satımın gerçek hukuksal niteliği zilyetlik hakkının devri amacını güden satıştan ibaret oluyor.
Bu nedenle davacının dayanağı olan satış vaadi senedinin, zilyetliğin devir senedi olarak yorumlanıp, delillerin bu şekilde değerlendirilmesi gerekiyor.
Noter huzurunda yapılmamış bir satış vaadi sözleşmesi, gayrimnekul eğer tapuda kayıtlı ise, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi söz konusu olacağı için geçerli, yok eğer tapuda kayıtlı değil ise, bu takdirde bahis konusu olan “gayrimenkul satış vaadi” değil ” zilyetlik hakkının devri vaadi” olduğu için geçerli oluyor.
Tapu tahsis belgesi alındıktan sonra, gecekondunun, Kanunun 13 üncü maddesi (a) bendi hükümlerine göre hak sahibi niteliklerini taşıyan bir kişiye satılması hdurumunda, satış belgesi ve tapu tahsis belgesi ibraz edilmek kaydıyla, tapu yeni maliki adına düzenlenebiliyor.
Tapu tahsis belgesi tapuya nasıl çevrilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın