Tapu senedi mülkiyeti ve düzenlendiği mülk ile ilgili kısa bilgileri içeren belgeler oluyor. Peki Tapu senedi nasıl okunur? Tapu senedinde neler yazar? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu senedi nasıl okunur?
Tapu senedi, arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi bir belge olarak ifade ediliyor.
Tapu senedi mülkiyeti ve düzenlendiği mülk ile ilgili kısa bilgileri içeren belge oluyor. Tapu senetleri, formatlara göre Arsa-arazi-tarla tapusu, cins tashihli tapu, kat irtifakı tapusu, kat mülkiyeti tapusu, devremülk tapusu olmak üzere türlere ayrılıyor. Peki tapu senedi nasıl okunur ? Tapu senedinde neler yazar? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu belgesindeki bilgiler Üst bölüm,Orta bölüm ile Alt bölümde gruplanıyor.
Üst bölüm..
Bu bölümde anagayrimenkul ile ilgili bilgilerine yer veriliyor. Bütün tapu çeşitlerinde; belgenin üst kısmında taşınmaz malın İli, İlçesi, Mahalle-Mıntıka-Mevki v.s. ile Pafta-Ada-Parsel bilgileri ve yüzölçümü hanesi bulunuyor.
Bu bilgiler gayrimenkulün yeri-konumu ile büyüklüğü hakkında bilgi veriyor.
Orta bölüm..
Bu bölüm söz konusu taşınmaz malın türüne göre değişkenlik gösteriyor. Eğer bağımsız bölüm belirtmeyen formatlı, yani Kat irtifakı veya Kat Mülkiyeti kurulmamışsa, düz metin şeklinde açıklama-edinme bölümü bulunacak, diğer bölüm ve bilgiler yer almıyor.
Bu kısımda “sahibi” hakkında bilgilere de yer veriliyor. Burada “Tam” veya çok hisseli ise yer alan isimlerin hisse toplamının “1” tam olması taşınmazın tamamının satın alındığını ifade ediyor. Aksi halde hisse payı olarak satın alınmış olunuyor.
Alt bölüm..
Tapu belgesi alt bölümde “Geldisi”, Yevmiye”,”Cilt”,”Sahife”,”Sıra” numaraları, Tarihi ile “Gittisi” kısımları bulunur. “Geldisi” bölümünde Tapu sicilinde daha önceden yapılan değişiklikler ile değişime uğradı ise, eski Cilt, Sahife, Sıra ve Tarih bilgileri bulunuyor.
Tapu renkleri ne anlama gelir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com