Bir taşınmaz malın ipotek edilebilmesi için tapu sicilinde kayıtlı olması gerekiyor. Bazı ipotekler tapu kaydında unutulabiliyor. İşte tapu kaydındaki ipoteğin kaldırılması…
Tapu kaydındaki ipoteğin kaldırılması!
İpotek, halen mevcut veya ileride açılacak kredilerin teminatını oluşturmak için, belirli bir taşınmazın teminat gösterilme işlemi oluyor. Borçlu borcunu ödemediği takdirde, alacaklı ipotekli gayrimenkulü satarak, satış bedelinden alacağını tahsil etmek imkanına sahip oluyor.
İpotek akdi, resmi senet şeklinde ve tapu sicil müdürlüğü tarafından re’sen düzenlenerek gerçekleşiyor. Ayrıca, tesis edilen ipoteğin tapu kaydına işlenmesi (tescili) gerekiyor. Bu şekil şartlarına uyulmadığı takdirde, ipotek işlemi kendiliğinden geçersiz oluyor.
Bir gayrimenkulünipotek edilebilmesi için tapu sicilinde kayıtlı olması gerekiyor. Bazı ipotekler tapu kaydında unutulabiliyor. İşte tapu kaydındaki ipoteğin kaldırılması…
Tapu kaydında unutulan ipoteklerin kaldırılması için hukuken izlenmesi gereken prosedürler şu şekilde:
1-İpoteğe konu borç ya da risk ortadan kalkmışsa borcun ödendiğine dair alacağınız belgeyle mahkemeye başvurmalısınız.
2- Borç ödenmemiş ya da ödendiği halde belgesini almamışsanız yapmanız gereken ipotek bedelini mahkemesine dava açarak depo etmenizdir.Örneğin kesin borç ipoteği varsa depo etmeniz gereken borcun mahiyeti şu şekildedir. Türk Medeni Kanununun 875. maddesine göre kesin borç (karz) ipoteği, anapara yanında, gecikme faizini ve icra takibi yapılmışsa takip masraflarını da güvence altına alır. Alacaklı, ipoteğin fekki için anaparanın dışında takip masraflarını ve geçen günlerin faizlerini de isteyebileceğinden, ipoteğin kaldırılmasına ancak anaparanın, gecikme faizinin, icra takibi yapılmışsa takip giderlerinin ödenmesi halinde karar verilebiliyor.
Eğer ipotek, ileride doğması muhtemel alacağı teminat altına almaya yönelik, üst sınır ipoteği ise belirtilen ipotek bedeli sabit olup (örneğin 1990 yılında 2.000 TL) bu bedel aladan 30 sene geçse de 2.000 TL mahkemesine dava açılarak depo edildiğinde ipoteğin kaldırılmasına karar veriliyor.
İpoteğin kaldırılması dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com