Taşınmaz malların devir işlemlerine karşılık olarak alıcı ve satıcıdan harç ödemesi yapılması gerekiyor. Peki tapu harçları ödenmezse ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu harçları ödenmezse ne olur?
Taşınmaz malların tapu devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Devir taraflar arasında bir bedel karşılığında yapılabileceği gibi bedelsiz olarak da yapılabiliyor.Devirin, bir bedel karşılığında yani satış usulüyle yapılması halinde binde 20 oranında satış bedeli üzerinden harç ödenmesi gerekiyor.
Devir işleminin bedelsiz olarak yani hibe usulüyle yapılması halinde ise binde 69,31 oranında taşınmazın değeri üzerinden harç ödenmesi gerekiyor.Peki tapu harçları ödenmezse ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu harçlarının ödenmemesi gibi bir durum söz konusu olamıyor. Çünkü harcını ödenmeyenlerin devir işlemleri gerçekleşmiyor.
Ancak kimi mükellefler daha az harç ödemek için gerçek satış bedelini gizleyerek, daha düşük göstererek beyan ediyor. Bu durumda gerçek tapu harcı ödenmemiş kabul ediliyor.
Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi durumubda, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re’sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor.
Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.
Tapu harcı taksitlendirilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com