492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı 4 sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi oluyor. Peki tapu harcını kim öder 2016? Tapu harcını satıcı öder mi? diyorsanız işte yanıtı…
Arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi gayrimenkullerin alım satım işlemlerinin yapılabilmesi için tapu dairesine müracaat edilmesi gerekiyor. Devir işleminde, gerekli evrakların temin edilmesi ve tapu harçlarının da ödenmesi gerekiyor.
Gayrimenkullerin alım satım işlemleri için, taşınmaz malın gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor. Örneğin satış bedeli 100 bin TL olan bir taşınmaz mal için 2 bin TL ödenmesi gerekiyor. Peki tapu harcını kim öder 2016? Tapu harcını satıcı öder mi? diyorsanız işte yanıtı…
Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor.
Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 oluyor.Buna göre gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanıyor ve ödeniyor.
Buna göre alıcının da tapuda harç ödemesi gerekiyor. Ancak uygulamada alıcı ile satıcı anlaşarak satış bedelinden düşürülmek üzere bu bedelin tamamı alıcı tarafından ödenebiliyor.
Tapu döner sermaye harcı hesaplama 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com